Vulin: Prava radnika u Slovačkoj - ne možemo ništa

Ministar za rad Aleksandar Vulin kaže da je tražio sastanak sa slovačkim kolegom Janom Rihterom kako bi se rešio problem koji srpski radnici imaju u toj zemlji.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 23.02.2017.

09:12

Vulin: Prava radnika u Slovačkoj - ne možemo ništa
Foto: Tanjug

Vulin je za Blic rekao da bi sporazm o socijalnom osiguranju o kojem želi da razgovara sa slovačkim kolegom značajno pomogao položaju srpskih radnika i bio bi prepreka radu na crno.

"U saradnji sa srpskim sinidikatima, obavestili smo i EU sindikate o uočenim pojavama i zatražili pomoć. Mi ne možemo zakonski da pomognemo ukoliko napuste našu teritoriju, a nas nisu obavestili o pravom razlogu svog odlaska. Jednostavno nemamo nikakvu nadležnost nad dešavanjima u drugoj zemlji", objašnjava Vulin.

On dodaje da s druge strane, ono što mogu da urade jeste da reaguju na srpskoj teritoriji.

"Pojačaćemo kontrolu rada agencija, više ćemo i medijski raditi na obaveštavanju naših građana o rizicima neprijavljenog rada, naglasio je Vulin.

Poslednjih dana pojavila su se svedočenja srpskih radnika o nezavidnoj situaciji u kojoj su se našli kada su preko posredničkih agencija otišli na tromesečni rad u fabrikama velikih korporacija u Slovačkoj, poput Samsunga. Oni tvrde da su radili kao turisti najviš tri meseca u teškim uslovima.

Posle pisanja medija, oglasio se i slovački ministar Rihter koji je najavio kontrolu i proveru uslova u kojima rade radnici iz Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

16 h

Podeli: