Zašto je gorivo najskuplje u Srbiji VIDEO

Sve više naših građana gorivo kupuje u Republici Srpskoj ili Makedoniji, jer je zbog razlike u ceni to mnogo isplativije.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 22.02.2017.

16:24

Zašto je gorivo najskuplje u Srbiji VIDEO
(Foto: Thinkstock.com)

Istraživali smo zašto je gorivo toliko jeftinije u okruženju.

“ Vrlo rado kupujem u Bosni gorivo, mislim točim u automobil.”

- Koliko može da se uštedi?

“Meni na plinu, na TNG, kao vozaču koji toči tamo, ostane mi po rezervoaru 1250 dinara više nego kod nas da se sipa.”

On nije jedini. Većina Šapčana i žitelja pograničnih mesta gorivo toči u Republici Srpskoj. Razlika u ceni je velika i kada su ostale vrste goriva u pitanju.

Kada se pogledaju prosečne cene benzina u okruženju, nema nekih većih odstupanja, ali je u BiH on za nekih 20 evrocenti jeftiniji nego kod nas. Kada je dizel u pitanju, razlika je još veća, 22 evrocenta, ali je taj derivat još jeftiniji u Makedoniji, čak 35 evrocenti po litru bolje ćete proći tamo. Slično je i sa TNG koji je takođe jeftiniji u većini zemalja u okruženju.

U Udruženju naftnih kompanija Srbije kažu da, kada bi se izuzele akcize i takse koje država naplaćuje, gorivo bi bilo i jeftinije kod nas nego u okruženju.

“Koliko će gorivo zapravo biti, krajnja cena, to opredeljuju nivo akciza, PDV-a, raznih drugih taksi. U Srbiji je gorivo pored akciza i PDV-a, svaka litra goriva je opterećena i naknadom za formiranje obaveznih rezervi, naknadom za markiranje goriva, naknadom za monitoring kvaliteta goriva”, kaže Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Pored PDV-a, koji se razlikuje za nekoliko procenata ili je isti, akcize i druge takse mnogo su niže u Bosni i Hercegovini i Makedoniji nego kod nas.

Ako se uzme da je litar bezolovnog benzina na pumpi oko 141 dinar, od toga je njegova cena prema kompaniji malo manja od 63 dinara po litru, dok porez plaćamo nešto manje od 24 dinara, a akcize čak 53 dinara. Slično je i sa dizelom i sa TNG.

“Pored ozbiljnih gubitaka naftnih kompanija, koje prosto ne mogu u tim pograničnim područjima i regionima da prodaju onu količinu koja se potroši, na gubitku je budžet, republički budžet, jer se akciza zapravo kupovinom goriva u tim susednim zemljama uplaćuje u budžete tih zemalja”, kaže on.

Primetno je da vozači kamiona sada gorivo natoče pre ulaska u Srbiju i ponovo tek kad izađu iz zemlje. Ovako velike razlike u ceni goriva podstiču i šverc, tako da u pograničnim mestima uveliko benzin i naftu možete da kupite na ulici od preprodavaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

13 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: