"Hteli da zamene krov a spasili smo ih poplava"

Evropska unija i vlade Švajcarske i Srbije izdvojile su 65 miliona evra za finansiranje 850 projekata na teritoriji na kojoj živi skoro million ljudi.

Srbija

Izvor: B92, Jelena Stjepanoviæ

Sreda, 22.02.2017.

13:41

Foto: Evropski progres

Reč je o programu Evropski progres, koji je formiran kao podrška razvoju juga Srbije, a tokom tri godine broj opština koje u njemu učestvuju narastao je na 34.

Nacionalni menadžer Evropskog progresa Marko Vujačić izjavio je na seminaru za novinare da su vesti o pregovorima i otvaranju novih poglavlja važne, ali ne i dovoljne kako bi građani i građanke Srbije bili upoznati sa suštinom evropskih integracija, odnosno kako će se ovaj proces i učlanjenje uticati na njihov svakodnevni život.

Šta ovaj proces znači za mladog čoveka, a šta za malog privrednika ili poljoprivrednog proizvođača? Koje su koristi, a koji izazovi? Zbog toga je Evropski progres pokrenuo kampanju „Evropa, to si ti“, kako bi pokušali da daju odgovore na neka od ovih svakodnevnih, životnih pitanja, posebno onih koja se tiču najmlađih sugrađana“, rekao je Vujačić.

Govoreći o podršci razvoju jugoistočne i jugozapadne Srbije, Vujačić je rekao da su u proteklih deset godina EU i Vlada Švajcarske izdvojile oko 65 miliona podrške lokalnim razvojnim programima, a da je od oko 850 realizovanih čak 350 infrastrukturnih projekata koji su podrazumevali radove na školama, vrtićima, zdravstvenim ustanovama, komunalnim sistemima, kulturnim i sportskim objektima, ali i izradu tehničke i planske dokumentacije.

Sumirajući taj decenijski rad, Vujačić je kazao da su strategije nastale uz njihovu podršku uglavnom ostale na nekim policama i da se nije išlo u njihovu konkretizaciju, a neki veliki efekat nije postignut ni obukama i edukacijama.

Međutim, projekti koji su podrazumevali nabavku opreme i renoviranje su se pokazali kao značajni i te opštine posle deset godina zaista izgledaju drugačije. Bilo je, kako je naveo, i pomoći za unapređenje opštinskih finansija, odnosno poreske administracije.

Najkonkretnija pomoć je svakako ono što građani mogu jasno da vide, a to je oko 200 projekata izgradnje vrtića, škola, domova zdravlja, komunalnih sistema, kulturnih i sportskih objekata, kazao je Vujačić.

On je, međutim, naveo i primer koji na prvi pogled nije procenjen kao značajan i koji lokalna samouprava nije želela, ali se pokazao kao ključan.

“Mi smo finansirali izradu Studije o izmeštanju reke Raške, koja je koštala 200 ili 300 hiljada evra i nismo naišli na razumevanje tadašnje opštinske vlasti u Novom Pazaru. Oni su smatrali da je bolje da zamene neki krov. 2013. smo počeli izradu tehničke dokumentacije, a sledeće godine napravljeno je osam brana na Raški i 31. marta je završena. Sledećeg dana su Novi Pazar zadesile poplave, ali prvi put nije bilo nikakve štete zahvaljujući tome što smo uradili”, kazao je Vujačić.

“Godinu ranije šteta od poplava je bila dva ili tri miliona evra i to je dokaz koliki je značaj ulaganja u infrastrukturu, ali i planska dokumenta i mislim da je posle toga porasla svest o tome, jer ne postoji više takav otpor planiranju”, navodi on.

Vujačić je kazao da je prvi put stigao i poziv za podršku malim i mikro preduzećima, što će poboljšati konkurentnost i otvaranje novih radnih mesta i dodao da će se rad i pomoć u budućnosti sve više odnositi i na taj segment.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: