Tabaković otkrila: Propalo spajanje grčkih banaka

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković kaže da su dve grčke banke u Srbiji šest meseci pregovarale o spajanju ali da su ti pregovori propali.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 22.02.2017.

11:10

Tabaković otkrila: Propalo spajanje grčkih banaka
Foto: Tanjug

Tabakovićeva na konferenciji za novinare, međutim, nije navela o koje dve banke je reč.

“Šest meseci su se vodili pregovori između dve grčke banke i taj proces je završen neuspešno. To je njihova procena i nema veze sa uslovima poslovanja na tržištu u Srbiji. Grčke banke ni na koji način nisu ugrožavale finansijsku stabilnost na našem tržištu, nije bilo značajnih talasanja ni štete po bilo koga”, navela je ona.

Tabakovićeva nije navela detalje, samo je kazala da se kupac i prodavac nisu saglasili i da je to za njih ”završena priča”.

“Broj banaka na tržištu Srbije nije stvar moje ocene ili nekog pojedinca. Tržište procenjuje broj banaka odnosno profitabilnost da li će ovde ostati ili otići”, kazala je ona povodom nedavne izjave bivšeg guvernera Radovana Jelašića da su sve grčke banke u Srbiji na prodaju.

Tabaković je navela da su uslovi ulaska na naše tržište prvi put jasno definisani. “Zna se tačno ko sme da uđe, ko ne. Postoji priručnik i na sajtu. Otvoreni smo za sve kvalitetne i one koji vide mogućnost da ovde zarađuju pored konkurencije”.

Govoreći o situaciju u bankraskom sektoru, Tabakovićeva je kazala da je NBS dala dozvolu za ukrupnjavanje (Direktnoj banci za Findomestik) i da postoji mogućnost da domaća banka kupi Alfa banku, ali i dodala da informaciju ko je kupac ne može da da.

Podsetimo, Direktna banka a.d. Kragujevac kupila je 100 odsto vlasništva Findomestik banke Beograd od matične italijanske Findomestik banke. Ova transakcija je deo planova za širenje poslovanja Direktne banke, čiji je cilj, kako se objašnjava, da se pozicionira kao vodeća banka za servisiranje malih i srednjih preduzeća i fizičkih lica u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: