Hoće da zaposle još 1.000 za IT, ali nema ih

Prema istraživanju o potrebama IT sektora u Srbiji Infostuda tokom februara, evidentna je velika potreba za zapošljavanjem IT juniora u 2017. godini.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 22.02.2017.

10:38

Hoće da zaposle još 1.000 za IT, ali nema ih
Foto: Thinkstock

Skoro sve IT kompanije imaju poteškoća u pronalaženju kvalitetnih zaposlenih, te su spremne da pomognu obrazovnim ustanovama oko programa obuke i praksi za prekvalifikaciju u IT, navodi se u saopštenju Infostuda.

Vlada Srbije je krajem decembra usvojila Predlog za unapređenje IT sektora u Srbiji koji predviđa niz mera za podršku prekvalifikaciji u IT sector, razvoju formalnog obrazovanja iz ove oblasti, kao i stvaranju dobrog ambijenta za IT kompanije, startape i mala i srednja preduzeća.

Tim povodom Infostud je u saradnji sa Vladom Srbije sproveo istraživanje o potrebi kompanija za zapošljavanjem IT juniora. Anketa je urađena na uzorku od 118 kompanija koje su u značajnoj meri zapošljavali IT kadrove na teritoriji Srbije.

Jedna od prvih tačaka predloga unapređenja jeste sprovođenje programa prekvalifikacija pojedinaca talentovanih za IT u junior programere. Po rezultatima istraživanja u protekle tri godine zabeležen je značajan porast u zapošljavanju junior programera, a u 2017.godini na uzorku od 118 anketiranih kompanija planirano je zapošljavanje još skoro hiljadu novih kadrova. Skoro sve anketirane kompanije (95%) su se izjasnile da imaju poteškoća sa pronalaženjem kvalitetnih zaposlenih, dok je za 4% kompanija pronalazak skoro nemoguć.

"IT je jedan od najprofitabilnijih sektora u svetu u koji je potrebno uložiti znanje, bez dodatnih subvencija. Predstavlja osnovu za ekonomski razvoj zemalja i njihovu stabilnost. Zbog svega toga, edukacija i zapošljavanje u oblasti IT-ja treba da budu prioriteti.” izjavila je Milica Ivić iz LimundoGrada.

Ona je dodala da im je drago što je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave prepoznalo značaj ovog sektora i pozvao sve zainteresovane IT učesnike na tržištu Srbije da se uključe u obučavanje i prekvalifikaciju talentovanih kandidata.

Najveća potreba prema rezultatima ankete vlada za web programerima i programerima aplikacija, gde se najviše traži poznavanje programskih jezika Java Script, Java, C#, PHP i MS SQL i programskih alata kao što su Photoshop i Unity.

Zbog prisutnog velikog deficita programera, koji se, između ostalog, ogleda i ovoj anketi, Vlada Srbije, preko Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, planira da započne program prekvalifikacije pojedinaca talentovanih za IT u junior programere. Same prekvalifikacije bi trebalo da počnu u aprilu ove godine. Inače, o tražnji kompanija za programerima govori i podatak da je više od 60 odsto anketiranih kompanija iskazalo želju da primi na praksu učesnike programa prekvalifikacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: