SAD ambasador: Srbija ima velike prednosti

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot kaže da Srbija ima velike komparativne prednosti i da nema razloga da ne postane glavna pogonska snaga jugoistočne Evrope.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 22.02.2017.

09:12

SAD ambasador: Srbija ima velike prednosti
Foto: Tanjug

Kao komparativne prednosti naveo je obrazovanu radnu snagu, pregovore sa EU, saradnju sa Rusijom i Turskom.

Američka ambasada i uradiće sve da bude partner Vladi Srbije na ubrzavanju evropskog puta Srbije, transparentnosti, jačanju njene globalne konkurentnosti i razvoju e-uprave, izjavio je Skot na generalnoj skupštini Američke privredne komore u Srbiji.

Tom prilikom je Magdaleni Đorđević iz Instituta za fiziku za unapređenje i promociju nauke uručena nagrada AmCham Hero.

Skot je rekao da američke kompanije, koje u Srbiji zapošljavaju 16.000 ljudi imaju uticaj na poslovno okruženje.

"Mi prenosimo poslovne vrednosti i socijalnu odgovornost na srpske kompanije i stvaramo bolju budućnost za generacije koje dolaze. Pomažemo ne samo kompanijama, već svim ljudima u Srbiji", rekao je ambasador.

Direktor Američke privredne komore u Srbiji Zoran Petrović izjavio je da ta organizacija ima 200 članova koji zapošljavaju 100.000 ljudi, u 18 sektora.

"Tokom 2016 Američka privredna komora u Srbiji u saradnji sa predstavnicima relevantnih državnih institucija i vladom ostvarila je značajne rezultate na unapredjenju poslovanja, naročito u oblasti zdravstva, poreskih propisa i borbe protiv sive ekonomije", rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima ta komora, koja postoji već 15 godina, predstavlja najjaču i nezavisnu poslovnu mrežu u Srbiji.

Petrović je rad komore u 2016. godini ocenio kao veoma uspešan, jer su postignuti važni koraci u poboljšanju poslovnog okruženja i platforme poslovanja za članove.

Rad Američke privredne komore, u Srbiji u 2016. godini Kajl Skot je ocenio kao veoma uspešan i poželeo da 2017. gdina bude još produktivnija.

"Aktivan, hrabar i samopouzdan su tri reči koje bi trebalo da obeleže rad komore u 2017. Ja bih dodao još tri: voditi, inspirisati i povezivati", rekao je Skot.

"Mi smo definitivno predvodnici u poslovanju, nudimo stručna znanja, raspravljamo o značajnim pitanjima, o poreskoj politici, izazovima i problemima, vi ste uveli pripravništvo u sistem obrazovanja u Srbiji i tako pomažete u stvaranju novih poslovnih vodja i zaista sam ponosan na to", rekao je Skot.

Na Generalnoj skupštini AmCham u Srbiji predstavljeni su rezultati, a glasanjem predstavnika kompanija članica izabran je i deo rukovodstva Upravnog odbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: