Mihajlović: Ozbiljan problem, može biti gore

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović kaže da su dosadašnje reforme dale rezultate, ali poručuje da ne smemo stati dok ne ispunimo cilj.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.02.2017.

14:10

Mihajlović: Ozbiljan problem, može biti gore
Foto: Tanjug

Kako je istakla cilj je da Srbija za dve godine uđe u prvih 20 zemalja sveta na listi Duing biznis listi Svetske banke.

Upozorava, međutim, da bi nam se rejting mogao i pogoršati, pre svega, kako kaže, zbog ogromnog broja poreza (33), koje su privrednici u obavezi da plaćaju u toku godine.

"To je stvarno ozbiljan problem i hoćemo da smanjimo broj plaćanja", poručila je Mihajlović na skupu o nekretninama, a nakon sednice ministarske radne grupe za unapređenje pozicije Srbije na Duing biznis listi, kojom inače predsedava.

Zbog toga je, dodala je, ozbiljno pitanje na kojem njeno ministarstvo radi sa lokalnim samoupravama da se dobije jasna slika šta treba da se uradi s raznim lokalnim taksama ( a ima ih 33), koje privrednike značajno opterećuju.

Zadatak je da to pitanje rešimo u narednih mesec dana, poručila je Mihajlović.

Iz resornog minstarstva saopšteno je da su važni koraci u naprtedovanju na Duing biznis listi, između ostalog, izmene Zakona o katastru, uvođenje elektronske naplate poreza na imovinu, ukidanje naknade za zaštitu životne sredine, popravljanje pozicije poverilaca u stečajnim postupcima kroz izmene Zakona o stečaju.

Potpredsednica vlade rekla je još da će u ovoj godini u fokusu biti reforme u nadležnosti ministarstava - privrede, finansija, ali i pravde.

Ona je navela i da je potrebna bolja koordinacija sa tim ministarstvima i predložila je resornim ministrima da ojačaju timove u okviru svih resora koji će se baviti Duing biznis listom.

Mihajlović je na skupu o nekretninama novinarima rekla i da je Vlada Srbije usvojila Akcioni plan za Duing biznis listu za 2017. i 2018. godinu, koji upravo predviđa izmene zakona o katastru, stečaju i drugo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: