"Zloupotrebite, pitajte predsedničke kandidate"

Važno je da rodno budžetiranje bude implementirano u zakone, kaže predsednica skupštinskog Odbora za finansije Aleksandra Tomić.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 20.02.2017.

16:48

Foto: Tanjug

Ona je, na završnoj konferenciji “Uvođenje rodno senzitivnog upravljanja privredom na lokalnom nivou zajedničkim delovanjem Ženske parlamentarne mreže i Udruženja poslovnih žena”, rekla da je Srbija zemlja koja je uspela da to finansiranje smesti u zakonske okvire.

Tomić je navela je da je ono počelo decembra 2015. godine, te da je na budžet za ovu godinu usvojen i amandman za podršku naučnicama.

Potpredsednica SNS Marija Obradović pozvala je članice političkih partija da predsedničke kandidate stalno to pitaju tokom predizborne kampanje.

Na skupu u Skupštini Srbije posvećenom osnaživanju preduzetnica i rodno odgovornom budžetiranju, Obradović je rekla da predstojeću kampanja za predsedničke izbore žene treba da je "zloupotrebe" kako bi sve predsedničke kanididate pitale kakav je njihov plan za osnaživanje preduzetnica i žena u politici.

Navodeći da je ekonomsko osnaživanje žena jedan od pet ciljeva Ženske parlamentarne mreže, članica te mreže Dubravka Filipovski je rekla da je za implementaciju rodnog budžetiranja potrebna institucionalna podrška, nadzor nad sprovodjenjem zakona, te rodna statistika.

Skup, na kome je predstavljeno uvodjenje rodno senzitivnog upravljanja privredom na lokalu, organizovala je Ženska parlamentarna mreža u saradnji sa Udruženjem poslovnih žena Srbije, kao završnu konferenciju projekta koji je podržala ambasada Kanade.

Ambasador Kanade Filip Pinington je rekao da su radionice sprovedene u okviru projekta bile uspešne, te da je cilj rodno odgovornog budžetiranja na lokalnom nivou stimulisanje ženskog preduzetništva.

Projekat je realizovan u tri odabrane opštine - Kraljevu, Zrenjaninu i Vranju, a kroz edukaciju su prošli odbornici i odbornice u skupštinama opština koje su odbarane po kriterijumu napretka u realizaciji različitih rodno senzitivnih inicijativa, nivou razvijenosti ženskog preduzetništva, kao i kapacitetima lokalnih samouprava da sprovedu najmanje jednu od ukupno tri definisane mere podrške.

Te mere podrške su pokretanje rodne statistike prilikom prikupljanja podataka o lokalnim malim preduzećima, odnsono razvrstavanje podataka o polu, osnivanje Fonda za podršku ženskom preduzetništvu i samozapošljavanju žena i učešće preduzetnica u lancima dobavljača.

Te ključne mere za razvoj ženskog preduzetništva definisalo je Udruženje poslovnih žena Srbije, a predsednica tog udruženja Sanja Popović Pantić je rekla da je potreban zajednički rad na poboljšanju okruženja za sve preduzetnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

10 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: