Osuda izjave ministarke: Izbor je da odu iz Srbije

Biro za društvena istraživanja osudio je izjavu ministarke Ane Brnabić u kojoj je navela da je mentalitet građana Srbije uzrok partijskog zapošljavanja.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.02.2017.

11:32

Osuda izjave ministarke: Izbor je da odu iz Srbije
Foto: Thinkstock

“Partijsko zapošljavanje je pre svega plod izostanka reformi u državnoj upravi i lokalnoj samouprave, sektoru koji vodi sama ministarka. Ako tome dodamo svemoć političkih partija, onda se dolazi do zaključka da građani Srbije imaju dva izbora ili da prihvate ponuđene modele 'zapošljavanja' ili da se sele iz Srbije u potrazi za poslom”, navodi se u njihovom saopštenju.

Korišćenjem "mentaliteta" za objašnjenje ove devijacije, koje je uzgred odavno odbačeni koncept objašnjavanja ljudskog ponašanja, ministarka kao da želi reći da korupcija imanentna osobina građana Srbije, te da je iskorenjivanje partijskog zapošljavanja, kao pojavne forme korupcije, skoro pa nemoguće, navodi se dalje u saopštenju.

“Ovom izjavom ministarka sebi daje opravdanje i izgovor za neuspehe u reforma, ali i daje argumentaciju za njegovo opstajanje. Pozivamo ministarku da se lati posla na reformama, ojača sistem institucionaonog integriteta, uvede i obezbedi primenu etičkih standarda u rad državne uprave i lokalne samouprave”, piše u saopštenju.

Kada to sve uradi, kako dodaju, videće da se građani Srbije nisu mentalitetski korupcionaši, već vredni ljudi koji u potrazi za poslom odlaze iz Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: