"Dajemo investitorima - tako se radi, bez ljutnje"

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin priznaje da je nezaposlenost visoka, ali je istakao da se ona smanjuje.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 19.02.2017.

14:41

Foto: Tanjug

"Strani investitori zapošljavaju ljude, ali onda morate da razumete zašto im daljemo podsticaje, jer se danas to tako radi i nemojmo da se ljutimo na to", kaže Vulin.

On ukazuje da je ove godine odvojeno 2,8 milijardi dinara za Nacionalnu službu za zapošljavanje, još 550 miliona dolara za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, te da sada nezaposlenost iznosi 13,9 odsto, a cilj je da se smanji na 11.

Vulin navodi i da je od januara do decembra registrovao 265.111 osoba koje su zasnovale radni odnos i koje su skinute sa evidencije Biroa.

"Podaci Fonda PIO govore da je od početka 2014. do 2016. van javnog sektora povećan broj prijavljenih za osiguranje za 129.549. To su sve zapošljavanja u privatnom sektoru", navodi ministar, dodajući da je u Fond PIO do 9. februara uplaćeno 775 miliona dolara više nego što je planirano.

Upitan da li misli da je socijalna pomoć dovoljna, Vulin odgovara da novčanu socijalnu pomoć dobija korisnik, odnosno nosilac prava, koji prima skoro 8.000 dinara, za svako punoletno dete dobija od 3.073 dinara, a za decu do 18 godina dobija 2.384 dinara.

"Sa dečjim dodacima četvoročlana porodica na osnovu ovoga dobija 21.000 dinara", objašnjava ministar.

On priznaje da četvoročlana porodica u Srbiji ne može da živi od minimalne plate od 22.000 dinara, ali ističe da se država trudi onoliko koliko može i da se društvo brine za njih.

"Veći je problem što imate minimalnu cenu rada koja je takva kakva jeste, moramo privredu da oporavimo, a država ovde daje svoj maksimum. Nadam se da ćemo ove godine završiti zakon o socijalnoj zaštiti, u koji će se uvesti radna aktivacija za zdrave i radno sposobne korisnike socijalne pomoći", zaključio je ministar Vulin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: