Kod nas ne može ni Uber, ni kombi...šta je sledeće

Na spisku poslova koje različite države zabranjuju su - "Uber", Er bi en bi, "Fliks bus".

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 17.02.2017.

09:17

Kod nas ne može ni Uber, ni kombi...šta je sledeće
(Foto: Thinkstock.com)

Država zabranjuje da se građani voze vozilima "Ubera" umesto regularnim taksijem, da autobusku kartu kupuju preko "Fliks busa" pre nego kod zvaničnih prevoznika, a od pre nekoliko dana i da se u inostranstvo ide kombi vozilom sa do devet sedišta koji prevozi od kuće do kuće.

Upravo poslednja odluka dovela je do velike polemike - koliko preduzetničke inovacije u Srbiji "namerno" guši država, jer od njih nema koristi, a koliko je reč o nelegalnom zaobilaženju plaćanja taksi, na koje su primorani svi ostali?

U Ministarstvu saobraćaja misle da je bezbednost putnika najvažnija i da država nema koristi od kombi prevoznika, prenose Večernje novosti.

“Država zbog kombi prevoznika gubi više od 50 miliona evra godišnje “, izjavila je ministarka Zorana Mihajlović. - "Samo u prethodnih 10 godina pola milijarde evra nam je uskraćeno zato što imamo nelegalnu vrstu prevoza. Mi na taj način potpuno urušavamo transportnu delatnost. Kombi prevoznici očekuju da mogu da vas voze, od stana do stana, kako kome odgovara. To ne postoji nigde u svetu. Takva vrsta prevoza nije bezbedna, ne postoji nikakav red vožnje, nema pravila ni kad se ide, ni kakve dozvole ima."

Prema njenim rečima, transport i siva ekonomija u saobraćaju odnose godišnje, po procenama transportnih udruženja, više od 100 miliona evra.

Preduzetnici koji ideje kreiraju na internetu, a inovaciju doživljavaju kao najbolji pristup za započinjanje biznisa - potpuno su protiv novog zakona.

“Kao razlog za donošenje ove odredbe navodi se nebezbednost kombi vozila. Ipak, pitanje je da li je novi zakon briga za bezbednost ili zaštita velikih igrača kao u slučaju 'Ubera' protiv taksista”, kaže Zoja Kukić iz "Startita", organizacije koja se bavi razvojem tehnoloških preduzetničkih poduhvata orijentisanih na globalno tržište. - Dok se napredni pravni sistemi upiru da regulišu samovozeće automobile, ne bi li baš njihove kompanije jednog dana postale globalni lideri, naš Zakon ukida inovaciju u prvom frontu, onu koja je okrenuta korisničkom iskustvu i godinama potvrđena od strane ponude.

“U Srbiji će postati nelegalan i 'Bla-bla-kar', jedan od najpopularnijih svetskih servisa za deljenje vožnje između privatnih korisnika”, dodaje Kukićeva.

Dragoljub Rajić, iz Mreže za poslovnu podršku, smatra da već decenijama postoji raskorak između garnitura na vlasti i kvalitetnih preduzetničkih ideja.

“Umesto da puste razvoj preduzetništva vladajuće strukture samo gomilaju birokratske procedure i nameću nove namete privredi“, napominje Rajić. - "Izmišljaju se čitava regulatorna tela, agencije i direktorati, a kada se pogleda učinak tih organizacija vidi se da značajno nije povećana ni bezbednost ni kvalitet usluga koje ta regulatorna tela kontrolišu ili propisuju. I stalno se bavimo pogrešnim temama, raspravljamo o kombi prevoznicima, umesto da se, na primer, zapitamo što se na putevima ne uvedu vinjete kao u svakoj normalnoj zemlji čiji građani nisu bogati da plaćaju stotine zaposlenih i infrastrukturu."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

19 h

Podeli: