"Za porez 2.000 EUR, a auto ne vredi ni blizu"

U Srbiji bi uskoro mogli da budu promenjeni kriterijumi za utvrđivanje poreza na automobile koji imaju više od 2.000 kubika.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 14.02.2017.

15:12

Foto: Thinkstock

Kao rešenje se pominje oporezivanje prema vrednosti vozila umesto prema kubikaži, kako je to sada.

U Ministarstvu finansija priprema se Nacrt zakona o oporezivanju automobila, dok se istovremeno razmatra kako da se pravedno odredi tržišna vrednost vozila, a što bi omogućilo prelazak na oporezivanje po vrednosti a ne snazi vozila.

Inače, vrednost vozila, u slučaju da se primeni kriterijum vrednosti na trzištu prilikom oporezivanja, bila bi procenjivana ili na osnovu Kataloga Auto- moto saveza Srbije (AMSS), ili tako da se umesto postojećih sedam, uvede devet ili više grupa vozila po kubikaži.

U Ministarstvu finansija za Tanjug su rekli da je formirana radna grupa od predstavnika tog ministarstva, Poreske uprave i Ministarstva unutrašnjih poslova koja treba da izradi nacrt zakona za oporezivanje automobila.

"Radna grupa je počela da radi, trenutno analizira uslove za adekvatnu primenu takvih zakonskih rešenja, koja bi trebalo da obezbede blagovremeno utvrđvanje tržišnih vrednosti vozila, s kojima ne bi bila narušena efikasnost postupka registracije koja sada postoji, kažu u Ministarstvu, gde očekuju da nacrt bude završne ove godine.

Direktor Centra za motorna vozila AMSS-a Milan Božić smatra da bi rešenje da se vozila oporezuju po vrednosti, koja bi bila procenjivana na osnovu Kataloga AMSS bilo mnogo bolje nego trenutno rešenje.

"Sada imate prilično nepravedan sistem, da vozila sa istom zapreminom plaćaju isti porez. Naoko to izgleda dobro, ali nije. U najvišoj kategoriji, gde su vozila koja imaju više od 3.000 kubika, najjeftiniji automobil u katalogu je 600.000 dinara, a najskuplji 62 miliona dinara. Taj prvi platiće porez oko 2.000 evra, a sam taj auto, koji je starije proizvodnje, ne vredi ni približno toliko", ističe Božić.

Kad se radi po katalogu, odnosno po kriterijumu vrednosti vozila na tržištu, odnos tržišne i kataloške cene vozila stalno se prati, te postoji analiza cena u katalogu i onoga što je realno, kaže Božić i ističe da u preambuli kataloga za procenu vrednosti vozila AMSS-a stoji da je to "katalog orijentacionih cena".

On ne isključuje da će i tom slučaju biti nezadovoljnih vlasnika, odnosno korisnika kataloga.

"Na primer, ako plaćate porez, reći ćete da je cena previsoka, da treba da bude mnogo manja, a ako isti čovek sutradan ima štetu i treba da je naplati u osiguravajućoj kući, reći će da je cena mnogo niska. Dakle, sve dok se i jedni i drugi bune, mi znamo da smo sa kataloškom cenom tu negde. Ako se samo jedni bune, onda ne valja. Pratimo tu cenu, ima određenih odstupanja naravno, ne postoji na svetu savršen katalog", kazao je on.

Ističe da su u katalogu uprosečene cene, te da se može pojaviti automobil koji je prešao tri puta više ili tri puta manje od normiranog, odnosno da može biti i šest puta veća razlika u kilometraži, a mogu postojati i oštećenja...

Kao primer, on je uzeo vozilo "fiat punto 1.3 turbodizel multidžet", 2008. godište, i posredstvom veb aplikacije, na koju se oslanja i Poreska uprava prilikom procene vozila kod kupoprodajnih ugovora, procenio njegovu vrednost na 334.872 dinara, dok, za to vozilo, cena u oglasima, zavisno od stanja i opreme, varira od 2.200 do 4.000 evra.

Božić objašnjava da dva puta godišnje, 1. januara i 1. jula izlazi štampano izdanje Kataloga AMSS, međutim, ističe da u poslednjih nekoliko godina postoji veb aplikacija, koju koristi Poreska uprava i koja se ažurira praktično na dnevnom nivou, te da se sve što je aktuelno ubacuje kako bi Poreska uprava "imala komfor u radu i vrlo precizne podatke".

Katalog AMSS , kaže Božić, ni po čemu se ne oslanja na strane kataloge i u njemu se koriste cene koje se dobiju od domaćih uvoznika.

Božić posebno ističe da katalog AMSS sadrži najveći broj vozila u Evropi, jer se u njemu nalazi više od 80.000 tipova i modela, u odnosu na, recimo, nemački "Švake" katalog, koji je najprodavaniji u Evropi, a ima dvadesetak hiljada tipova vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: