U šalter-sali svi isti, sem ako je plata 1.000 EUR

Svaki klijent banaka koji uđe u šalter-salu dobija iste informacije, ali im je tretman prilično različit.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.02.2017.

10:16

U šalter-sali svi isti, sem ako je plata 1.000 EUR
Foto: Thinkstock

Oni koji zarađuju bar 1.000 evra u dinarskoj protivvrednosti spadaju u VIP klijente, a ta titula donosi im brojne pogodnosti. Ali ulazak u taj klub nije baš jednostavan.

Za pojedine banke je dovoljno da klijent zarađuje bar tu hiljadu evra pa da je VIP. Druge sem plate traže i da ima kod njih položen depozit od 10.000 do 30.000 evra. Ostala imovina, poput kuće ili privatne firme, nije dovoljna da se uđe u pomenuti klub. Osim plate, pojedine finansijske kuće gledaju i gde je klijent zaposlen.

Strane privatne kompanije su poželjne – nekada su to bila i državna nadleštva, ali otkako je najavljena racionalizacija javne uprave, ni državni i opštinski činovnici nisu više privilegovani čak i s platom većom od 100.000 dinara.

U bankama nerado govore o povlašćenim klijentima, kao i o beneficijama koje taj status donosi. U jednoj od njih uspeli smo da saznamo šta ta klijentela dobija. Najpre, tu je lični bankar. Istina, svog službenika u pojedinim bankama imaju i obični klijenti, ali druge beneficije baš i nemaju.

VIP klijenti ne čekaju u redu, osim redovnih platnih kartica, dobijaju i ekstrapopuste za lekarske preglede, kupljenu robu, turistička putovanja. Kamate na kredite koji im se odobravaju su bar procenat niže nego za ostale, obične klijente, oslobođeni su troškova obrade kredita.

Banke kod nas uveliko sarađuju s osiguravajućim kompanijama pa privilegovani klijenti mogu da se nadaju besplatnom osiguranju za putovanja u inostranstvo, a mogu se dobiti i besplatne polise životnog osiguranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

18 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: