"Kriza u YU odložila, 2 posledice BG na vodi"

U toku su radovi na pristupnim saobraćajnicama za železničku stanicu Beograd Centar Prokop iz Bulevara kneza Aleksandra, kaže gradski menadžer Goran Vesić.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 12.02.2017.

11:43

Foto: Tanjug

Kako je istakao, završetak radova se očekuje sredinom godine.

"Radovima, koji su vredni 380 miliona dinara, treba da se poveže Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića sa stanicom Beograd - Centar Prokop. Završeni su svi zemljani radovi kao i tri potporna zida dužine oko 100 metara, a završava se potporni zid za sam most u dužini od 140 metara", kazao je Vesić gostujući na Pinku.

Vesić je dodao da su urađeni i svi potporni stubovi za most, kao i da je završena i fekalna i kišna kanalizacija.

"Dužina same saobraćajnice biće 770 metara, imaće četiri trake, razdelno ostvo širine dva metra, dva autobuska stajališta, most od 145 metara kao i biciklističko-pešačku stazu u dužini od 200 metara. Sve to pratiće i izgradnja 1.500 metara kanlizacione mreže i 560 metara vodovoda. Urađen je dakle, veliki deo posla i očekujemo da sredinom godine imamo kompletno povezan Bulevar Aleksandra Karađorđevića sa stanicom Prokop", rekao je on.

Vesić je naglasio da će sledeći korak grada biti da se izgrade saobraćajni pristupi stanici "Beograd Centar" sa donje strane od autoputa.

Podsetio je i da su radovi na izgradnji stanice Prokop počeli 1977. prema ideji gradonačelnika Beograda Branka Pešića iz 1970. godine i da je po tadašnjim planovima rok za izgradnju bio 18 meseci.

"Zbog ekonomske krize u tadašnjoj Jugoslaviji a kasnije i raspada iste države ovaj projekat je više puta napuštan i ponovo oživljavan, ali se ništa značajno nije desilo do odluke ove Vlade da se Prokop završi. Vlada Aleksandra Vučića uspela je da oživi ovaj projekat, i on će biti završen, a završetak ove železničke stanice samo je jedna od pozitivnih posledica projekta Beograd na vodi, dok je drugi,početak izgradnje nove autobuske stanice u Bloku 42 ove godine", istakao je Vesić.

Zahvaljujući razvoju projekta Beograd na vodi, kako je dodao gradski menadžer, oživeo je i projekat izgradnje tunela između Save i Dunava

"Svi ovi važni projekti pokrenuti su ponovo i realizuju se zahvaljući razvoju projekta Beograd na vodi, a za grad su veoma značajni jer znače izmeštanje saobraćaja iz centra grada. Sada su svi ti projekti realnost i naša je namera da Beograd bude mesto koje se razvija, gde se rešavaju ključniinfrastrukturni problemi i koje zaslužuje da bude prestonica ovog dela Evrope", rekao je Vesić. U sklopu sajma biće održan i međunarodni sajam prirodne kozmetike, a izlagači takođe imaju priliku da prijave svoj proizvod za najbolju inovaciju godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: