Kako trafo od 285 t putuje do elektrane EPS-a FOTO

Transport blok transformatora od oko 285 tona za EPS-ovu termoelektranu Kostolac B počeo je sa Železničke stanice Stig, u blizini požarevačkog sela Bratinac

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPS
Foto: EPS

Transformator dužine 9,5 metara i širine pet metara sa nastavcima putovaće dva dana, da bi u nedelju stigao u elektranu.

"Sevisiranjem ovog trafoa povećaćemo pouzdanost blokova u Termoelektrani „Kostolac B", što je veoma značajno za kostolački ogranak EPS-a. Trafo će biti u rezervi, što omogućava nesmetan i lagodniji dalji rad termo postrojenja", navodi se u saopštenju.

Prošla godina bila je rekordna po proizvodnji električne energije u „Kostolcu", a upravo servisiranje ovog trafoa povećaće pouzdanost i sigurnost u radu i omogućiti da se i dalje držimo dosadašnjih visokih standarda, kaže direktor za proizvodnju električne energije „TE - KO Kostolac" Nenad Marković.

Blok transformator je proizveden u Fabrici „Rade Končar" 1986. i u Termoelektrani „Kostolac B" bio je konstantno u upotrebi do 2014. godine. Snaga tranformatora je 410 MVA, a u njega staju i više od 62 tone transformatorskog ulja.

Remont u Fabrici „Komel transformator" iz Ripnja, počeo je u julu 2016, a završen je u decembru.

"U subotu ćemo vučnim vozom transformator prevesti osam kilometara. U nedelju rano ujutro će krenuti kroz Bradarac, a zatim i kroz sela Maljurevac i Drmno, sve dok ga ne dovezemo u Termoelektranu „Kostolac B". Za ovaj specijalni posao angažovano je beogradsko preduzeće „Bora Kečić - specijalni transporti"", naveo je inženjer za visoki napon u Termoelektrani „Kostolac B" Djordje Dugić, koji prati transport.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Tajkuni ostali bez oranica

Nova Crnja državne njive posle licitacije ustupila na obradu mladim poljoprivrednicima. Oko 2.600 hektara zemlje ravnomerno raspodeljeno na 120 proizvođača

Srbija subota 21.10. 14:34 Komentara: 3
strana 1 od 9094 idi na stranu