Prenesite auto čim prodate, u suprotnom teške muke

Pred sudom je veliki broj slučajeva u kojima su vlasnici automobila tuženi nakon prodaje kola jer se nisu odjavili s evidencije MUP-a, upozorava Damir Okanović.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 09.02.2017.

08:11

Prenesite auto čim prodate, u suprotnom teške muke
Foto: Thinkstock

Kako navodi direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, mnogo je postupaka pred sudom u kojima su ljude koji su zaista prodali automobil tužili iz Parking servisa, osiguravajućih društava, ili treća lica, samo zbog toga što se zvanično u evidenciji MUP-a još vode kao vlasnici.

"Vode se kao vlasnici ,iako vlasnici po slovu zakona nisu, a da li će oni uspeti u tim postupcima ili ne, to je pitanje, ali u svakom slučaju, sve te muke, glavobolje, ne bi imali da su odmah po otuđenju overili odgovarajući ugovor", rekao je Okanović.

Kaže da se mnogi koji prodaju motorno vozilo ne odluče odmah da overe ugovor o kupoprodaji u opštini ili kod notara, već obično, na molbu kupca odlože to na neko vreme i stvar, po njihovom mišljenju, rešavaju tako što daju punomoćje za upravljanje, prenos i prodaju vozila kupcu.

Ipak, to u praksi može stvoriti velike probleme, naglašava Okanović i objašnjava da, ukoliko je osoba i dalje registrovana kao vlasnik u evidenciji MUP-a, može da se suoči s time da dobije od privatnog izvršioca nalog da uplati određeni novčani iznos i neće joj u tom trenutku mnogo pomoći to što zaista i nije vlasnik, već će protiv nje ići postupak izvršenja i moraće da plati.

"Prvo se može imati problem sa neplaćenim parking-kartama, a sistem prinudnog izvršenja, odnosno naplate parking-karata prilično je automatizovan i neće biti od značaja što zaista niste vlasnik, već će privatni izvršilac sprovesti protiv vas postupak izvršenja uz, ili protiv vaše volje, bez obzira na činjenicu što ste vozilo faktički prodali", rekao je Okanović.

Takođe, kako naglašava, problem može biti i što u poslednje vreme ima sve više kamera za automatski video-nadzor prekršaja i ukoliko vozilom koje je prodato, a nije sklopljen kupoprodajni ugovor, bude učinjen takav prekršaj, može se prekršajno odgovarati.

Okanović ističe da je možda najveći problem ukoliko neko vozilom koje se i dalje vodi u MUP-u kao da pripada prethodnom vlasniku izazove saobraćajnu nezgodu, napusti mesto nezgode, pobegne, ili ima nedozvoljenu količinu alkohola u krvi. Osiguravajuće društvo, koje plati kompletnu štetu koja može biti višemilionska, zahtevaće tu štetu od onog ko je upravljao vozilom, ali i od zvaničnog vlasnika vozila.

"To je zato što naši propisi obavezuju vlasnika da odgovara za štetu koja je nastala, bez obzira na to da li vlasnik ima veze sa štetnom radnjom ili ne. Sve u svemu, mnogo glavobolje i mnogo problema možete imati ukoliko odmah po otudjenju vozila ne overite odgovarajući ugovor u opštini ili kod notara i time imate jasan dokaz da ste vozilo otudjili i imate tačno taj datum", podvukao je Okanović.

Prema saznanjima njegovog Komiteta za bezbednost saobraćaja, oko 50 odsto prodavaca se odluči da ne izvrši odmah zaključenje ugovora i overu u opštini i to se obično čini na molbu kupaca, kako bi oni uštedeli nešto i kako bi se odložilo plaćanje poreza, s tim što je kod nas, porez na prenos vlasništva nad motornim vozilom 2,5 odsto od kataloške vrednosti vozila.

"Moram da kažem da kataloška vrednost vozila u stvarnosti zaista odgovara cenama koje su na našem tržištu. U pokušaju da se neki troškovi izbegnu ili odlože, a zaista nisu veliki u odnosu na cenu vozila i u odnosu na sve muke koje mogu nastati, odmah po otudjenju vozila treba zaključiti i overiti odgovarajući ugovor", kaže Okanović.

Petar Stakić sa portala Polovni automobili kaže da je kupoprodajni ugovor veoma bitan i da je upravo zato na njegovom sajtu stavljen primer tog ugovora, da svako ko nije vičan pravu može da ga preuzme i prilagodi svojoj situaciji, ali da su osnovne odredbe tu.

"U njemu se nalaze najbitnije stavke, poput stanja automobila, uslova plaćanja, dogovora", rekao je Stakić i dodao da je porez na prenos vlasništva nad motornim vozilom 2,5 odsto od kataloške vrednosti vozila.

Kako je istakao, AMSS ažurira i revidira katalog svakih nekoliko meseci, "tu može da bude nekih poboljšanja", ali smatra da cene u tom katalogu nisu nerealne.

Stakić smatra da ljudi koji izbegavaju da naprave kupoprodajni ugovor, to verovatno rade zbog poreza, ali naglašava da, s druge strane, zato nemaju nikakvu pravnu zaštitu i ako ih neko na neki način prevari, neće moći da pokažu da su kupili auto.

"Verovatno su dali novac na ruke, nemaju nikakav dokaz i pred sudom nemaju nikakav dokument. Ugovor je taj koji štiti i jednu i drugu stranu, obe strane su saglasne s tim što piše u ugovoru, a ako se prekrše neke njegove odredbe, validan je dokument pred sudom", rekao je Stakić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: