Kombi prevoznici džaba trubili?

Obavljanje prevoza putničkim vozilima, u šta spadaju i kombiji nije dozvoljeno ni po postojećim propisima, kaže pomoćnik ministra građevinarstva Saša Stojanović

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 08.02.2017.

08:47

Kombi prevoznici džaba trubili?
Foto: Tanjug

On je naglasio da novi zakon o drumskom saobraćaju, koji će početi da se primenjuje 12. februara, nije restriiktivniji, niti uvodi bilo kakvu novinu u odnosu na postojeće propise.

Vanlinijski prevoz, pojasnio je on, zloupotrebljavan je prethodnih godina i počeo je da predstavlja ozbiljan generator sive ekonomije, te je godišnja šteta u drumskom saobraćaju oko 55 miliona evra.

Upitan da li će ministarstvo uslišiti zatev kombi prevoznika i stopirati primenu zakona, Stojanović je rekao da nisu dobili nikakav zvaničan zahtev, ali i da su dobili ne bi stopirali primenu zakona.

"Zakon usvojen pre 18 meseci u paralamentu, usklađen je sa svim evropskim direktivama koje se bave prevozom putnika i tereta u međunarodnom prevozu", rekao je on i dodao da je bila javna rasprava, a da je udrzuženje koje protestuje formirano je jula 2016. godine i nije postojalo u vreme izrade zakona.

Većina preduzeća koja obavljaju kombi prevoz putnika, kako kaže, registrovana su za druge delatnosti, te se prethodnih godina protivzakonito bave prevozom putnika u unutrašnjem i međunarodnom prevozu, što je krivično delo.

"Ne možemo govoriti ovde o biznisu, već o nelegalnom prevozu koji oni vrše. Odredbe koje sankcionišu ovakvu vrstu protivzakonitog ponašanja putnika su na snazi godinu dana i oni nisu reagovali pre godinu dana", rekao je Stojanović novinarima u Beogradu.

Jedini način da kombi prevoznici legalizuju posao kojim se bave, kako kaže, je da kupe odgovarajuća vozila za to - minibuseve sa 12 i više sedišta, a zatim uspostave redovne linije u međumesnom i međunarodnom saobraćaju.

"Oni su sada našli modus kako da voze putnike do Budimpešte, Beča, Zagreba, na taj način što niko neće kontrolisati radno vreme, što vozač može da vozi sa B kategorijom, što neće čekati na prelazu u redu na carinu", rekao je Stojanović.

Kombi je putničko vozilo, pojašnjava on, a tim vozilima ni po postojevćim zakonima do sada nije bilo dozvoljeno obavljanje javnog linijskog, međumesnog i međunarodnog prevoza.

Članovi udruženja kombi prevoznika u Srbiji održali su protestnu vožnju ulicama Beograda kojom traže odlaganje primene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćjaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: