Izveštaju APR-u i karticom, i Vlada da sledi

Naknadu za uslugu obrade i objavljivanja elektronskih finansijskih izveštaja APR-u privrednici od sad mogu da plate preko interneta, platnom karticom e-commerce

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 31.01.2017.

13:11

Izveštaju APR-u i karticom, i Vlada da sledi
Foto: Tanjug

E-plaćanje će, pre rečima direktora APR-a Zvonka Obradovića, moći da se obavi bilo kojom platnom karticm (Mastercard/Maestro i Visa/Visa electron), a planirano je da se kasnije uključi i POS terminal u prostorijama APR-a.

Uslugu elektronskog plaćanja platnim karticama pružaće Komercijalna banka koja je izabrana javnom nabavkom, na osnovu najniže provizije i najkraćeg vremena transakcije - od jednog dana.

"Provizija za uslugu elektronskog plaćanja platnom karticom je 50 dinara na naknade do 2.500 dinara, a dva odsto na iznose veće od 2.500 dinara", rekao je Obradović.

Do danas naknade su se plaćale elektronskim bankarstvom, ali je postojao problem povezivanja elektronski podnetih izveštaja sa dokazom o uplaćenoj naknadi.

Obradović je istakao da su sada automatski povezane naknade sa konkretnim finansijskim izveštajem koji je poslat na obradu.

On je dodao i da su otklonjene poteškoće kod korišćenja elektronskog potpisa i da je sadašnja aplikacija rađena po najnovijim standardima pa se mogu primati dokumenta iz inostranstava, iz zemalja koje su uvele takav potpis.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić istakla je da je APR primer koji treba da sledi i Vlada Srbije u uvođenju elektronske uprave.

"Da bi država uvela potpunu elektronsku upravu potrebno je da pre toga uradimo dva elektronska registra - registar građana i registar adresnih podataka", rekla je Brnabić.

Dodala je da vlada sukcesivno uvodi elektronsko plaćanje, a traži rešenja i da se usluge državne uprave plaćaju platnim karticama.

Prošle godine APR je primila 157.000 elektronskih finansijskih izveštaja za 2015. godinu i svi obveznici su pribavili kvalifikovane elektronske potpise.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: