"Doktor nauka ima manju platu od spremačice u EPS"

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije zatražila je da se ispune odredbe potpisanog sporazuma kojim je završen štrajk prosvetara pre dve godine.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 25.01.2017.

15:23

Foto: Tanjug

Jedna od odredbi se odnosi na uvođenje platnih razreda.

"Vlada je tokom našeg štrajka govorila da je obrazovanje na prvom mestu i želimo da se to sada nekako pokaže u praksi", rekla je predsednica USPRS Jasna Janković novinarima pred početak Svetosavskog protesta u organizaciji tog sindikata u Domu sindikata.

Ona je dodala da prosvetari očekuju od nadležnih ministarstava da se ispuni sporazum iz aprila 2015. godine kojim je okončan štrajk prosvetara, a ključno je uvođenje platnih razreda kojim bi se novac ravnopravno podelio.

"Sada imate situaciju da je doktor nauka koji je direktor škole manje plaćen od spremačice u EPS-u. To je ponižavajuće. Mislim da je trenutak da se država odredi da li joj je potrebno obrazovanje", naglasila je Jankovićeva i dodala da su zaposleni u prosveti najobrazovaniji ljudi u Srbiji, a imaju najniže plate.

"Nikako da nađemo zajednički jezik s vlastima, s predstavnicima ministarstva (prosveta). Svi se pozivaju na to da treba da nas primi premijer (Aleksandar Vučić) i da on odluči o tome šta će biti s našim povećanjem, ali uz mnoga obećanja, premijer nas nije primio od marta 2016. godine", rekla je Jankovićeva.

Ona je istakla da ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević govori da su predstavnici USPRS-a u pravu i navodi da ih razume, ali da on ne odlučuje o stvarima koje su "goruće" i da se "nekakav" razgovor bez rezultata odvija samo kada najave štrajk.

Sindikati su, dodaje, u prethodnom periodu radili na raspoređivanju tehnoloških viškova što je donelo uštede u sistemu, te su očekivali da će taj novac biti usmeren u poboljšanje materijalnog položaja prosvetara, a ne da bi se usmerilo u budžet.

Ukoliko se ne promeni odnos države i resornog ministarstva prema prosveti, ne reše stari i novi problemi, Jankovićeva kaže da će sledeći korak biti protesti, štrajkovi i izlazak na ulicu, ali da to ne zavisi od njih već od druge strane "da li će imati sluha za probleme u prosveti".

U izradi šest prosvetnih zakona,sindikati nisu učestvovali, kaže ona i dodaje da će im verovatno nacrt zakona biti dostupan 24 do 36 sati pre javne rasprave kada ne može ništa da se uradi.

"Takođe, boli da pratimo troškove Ministarstva prosvete. Mi smo kroz budžet shvatili da godišnje daju velike svote novca za izgubljene sudske procese... U 2016. godini dato je 215 miliona dinara za izgubljene sudske sporove", rekla je ona.

Predstavnica zaposlenih u predškolskim ustanovama Dragana Jelić rekla je da bi plate zaposlenima u predškolskim ustanovama trebalo da se isplaćuju iz republičkog budžeta, a da održavanje bude na lokalnim samoupravama.

"Tada ne bi bilo razlike u platama i po 10.000 dinara, ne bi se dešavalo da kasne i po četiri meseca", zaključila je ona.

Ona je rekla da su samo neki od problema sa kojima se zaposleni u Predškolskim ustanovama suočavaju - nepoštovanje normativa o broju dece u grupi, neopremljenost i neodržavanje objekata, neusaglašenost programa i cenovnika u visokoškolskim ustanovama za obrazovanje vaspitača, neujednačenost isplate plata prema koeficijentima za obračun zarada na osnovu stručne spreme itd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: