3.000 Srba hoće posao u novoj fabrici

Za posao u fabrici za proizvodnju auto-kablova "Kromberg i Šubert", čija gradnja bi uskoro trebalo da počne u Kruševcu, dosad se prijavilo oko tri hiljade ljudi

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2017.

17:55

3.000 Srba hoće posao u novoj fabrici
Foto: Thinkstock

"Ta kompanija je bez našeg posredovanja izabrala deo menadžmenta, a ono što smo ranije dogovorili sa njima jeste da mi pomognemo u odabiru radnika za proizvodnju", rekao je Beti direktor kruševačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Predrag Marković.

NSZ, kako je kazao, pravi spisak zainteresovanih radnika koje psiholozi te službe po grupama pozivaju i pripremaju za razgovor sa poslodavcem.

Sporazum o izgradnji fabrike u Kruševcu krajem oktobra potpisali su predstavnici nemačke kompanije "Kromberg i Šubert", predstavnici Vlade Srbije i Grada Kruševca.

Prema ranijim informacijama iz te kompanije, do 2022. godine u njenim pogonima u Kruševcu bi trebalo da radi 2.500 ljudi. Planirano je da se u 2018, kada fabrika bude zavšena, uposli 138 radnika, dok bi tokom 2019. broj zaposlenih trebalo da bude 520.

U Kruševcu je, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, na kraju prošle godine na evidenciji bilo 14.943 nezaposlena, a na kraju 2015. godine 15.704.

Marković je podsetio i da je u martu prošle godine u Kruševcu bilo skoro 16.500 ljudi bez posla jer su se tada na evidenciju prijavili radnici nekoliko firmi koje su otišle u stečaj.

On je negirao da se broj nezaposlenih održava na istom nivou jer su pooštrene mere za "skidanje" sa evidencije nezaposlenih.

"Tačno je da ne tolerišemo nejavljanje, osim u slučaju bolesti, ali treba znati da je na području kruševačke filijale, odnosno Rasinskog okruga, 2016. godine sa evidencije skinuto tri hiljade ljudi, ali da nam se u istom periodu prijavilo šest hiljada", kazao je on.

U Rasinskom okrugu je na kraju 2015. godine na evidenciji nezaposlenih bilo 27.486 ljudi, a na kraju prošle godine 26.570.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: