"Dva puta plaćamo i obučavamo da bi dobili posao"

Za aktivne mere politike zapošljavanja izdvojeno je 2,8 milijardi dinara i još 550 miliona dinara za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.01.2017.

13:40

Foto: Tanjug

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin dodao je da je ove godine za razne projekte obuka i osposobljavanja opredeljeno 970 miliona dinara.

''Zvuči bolje nego što jeste. Dobro je da školujete ljude, ali kada se vratite korak unazad shvatite da ste potrošili 970 miliona dinara za nešto što smo već morali da znamo i što smo morali da imamo kao znanje'', rekao je Vulin na predstavljanju rezultata istraživanja "Anketa poslodavaca 2016/2017", koje je sprovela Nacionalna služba za zapošljavanje.

Kako je naveo, to govori da čitav proces obrazovanja nismo prilagodili potrebama poslodavca i da dva puta plaćamo obuku i obučavamo čoveka da bi konačno dobio posao.

''Borićemo se zajedno sa Ministarstvom prosvete da konačno počnemo da prilagođavamo proces obuke privredi, a ne obrnuto. Da pitamo privredu šta je potrebno od obuke da bi smo zaposlili ljude'', rekao je Vulin.

On je naveo i da će se kroz NSZ truditi da budu što fleksibilniji i da ima što više obuka za poznatog, konkretnog, poslodavca koji trži radnu snagu.

''Ovo je vreme veština. Ovo nije više vreme formalnog obrazovanja, ovo je vreme u kome poslodavac traži da znate nešto da radite i spreman je da plati upravu tu veštinu'', rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, koliko budemo bili uspešni u politici zapošljavanja toliko ćemo biti uspešni u svemu ostalom, a ova vlada se meri po tome u kojoj meri je uspela da poveća zaposlenost.

''Naš posao je da pomognemo da se ljudi zaposle onoliko koliko to država može da uradi, a da to ne uradimo onako kako se obično radi - povećanjem administracije i broja osoba u javnom sektoru. Mi to ne radimo i nismo radili. Naš cilj je da država bude efikasnija i jeftinija'', rekao je Vulin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: