U 14 slobodnih zona promet oko 5 mlrd. EUR

U 14 slobodnih zona u Srbiji godišnje se realizuje promet od oko pet milijardi evra

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 22.01.2017.

14:27

U 14 slobodnih zona promet oko 5 mlrd. EUR
Foto: Thinkstock

Od toga je oko 2,5 milijarde izvezeno iz slobodnih zona, izjavio je predsednik Grupacije slobodnih zona i carinskih skladišta Srbije Dragan Kostić.

Kostić je u PKS rekao da to pokazuje da je razvoj slobodnih zona doživeo pravi bum u Srbiji i da treba da razmišljamo kako da to stanje zadržimo i unapredimo.

Slobodne zone Srbije su svake godine dodavale po jednu milijardu evra obrta i pola od toga u izvozu. Trenutno imamo oko pet milijardi evra obrta kompanija u slobodnim zonama i pola od toga je izvoz iz slobodnih zona Srbije”, rekao je Kostić, koji je direktor Slobodne zone Pirot.

On je rekao novinarima, na sednici Grupacije slobodnih zona i carinskih skladišta Srbije, da grupacija okuplja 14 slobonih zona koje rade u Srbiji.

To su slobodna zona "Pirot", Slobodna zona "Zrenjanin", Slobodna zona "Subotica", Slobodna zona "Novi Sad", "FAS Slobodna zona" Kragujevac, Slobodna zona "Šabac", Slobodna zona "Užice", Slobodna zona "Smederevo", Slobodna zona "Kruševac", Slobodna zona "Svilajnac", Slobodna zona "Apatin", Slobodna zona "Vranje", Slobodna zona "Priboj" i Slobodna zona "Beograd".

Prema njegovim rečima, razmatraće se i dalje aktivnosti, a naročito u svetlu novog carinskog zakona i pripreme Srbije za ulazak u EU.

Suština je da treba da budemo konkurentni u odnosu na slobodne zone u okruženju, mislim na slobodne zone Makedonije i Turske koje trenutno imaju bolje pogodnosti nego mi, rekao je Kostić.

On je kazao da će danas Grupacija zauzeti stav šta treba da pregovara sa zakonodavnom i izvršnom vlašću kako bi popravili poslovanje slobodnih zona u Srbiji.

Sekretar Udruzenja za trgovinu u PKS Zzarko Malinović je rekao novinarima da su slobodne zone veoma značajne za privlačenje investicija u Srbiju.

Videćem kako da unapredimo poslovanje u slobodnim zonama u Srbiji. Iskustva koja smo do sada imali u slobodnim zonama pokazuju da je Srbija ubedljivo najviše u regionu uradila na poslovanju slobodnih zona”, rekao je Malinović.

Kostić smatra da je jedna od ključnih prednosti poslovanja slobodnih zona poseban carinski režim koji kompanije u slobodnoj zoni imaju.

Posebno treba istaći povoljnosti koje slobodne zone imaju po pitanju jeftinih energenata, jer poslovati u slobodnim zonama znači i jeftiniju električnu energiju za komppanije”, naglasio je Malinović.

Kako kaže, PKS će u narednom periodu mnogo više raditi na međunarodnom povezivanju naših slobodnih zona sa svetskom asocijacijom slobodnih zona, ali i drugih slobodnih zona, kako bi što više investicija privukli u slobodnim zonama u Srbiji.

Osnovna ideja koncepta slobodnih zona je obezbeđenje najpovoljnijih uslova za poslovanje u cilju privlačenja direktnih investicija, uvođenja novih tehnologija, povećanja izvoza i uposlenosti.

Za razliku od direktnih državnih subvencija za otvaranje novih radnih mesta, investitori povlastice u slobodnim zonama koriste nakon početka poslovanja.

Na sednici su razmatrane aktivnosti Grupacije na implementaciji pojednostavljene carinske procedure uvoza i izvoza u slobodne zone, zatim predlog plana rada za 2017. godinu i produženje članstva u Svetskoj organizaciji slobodnih zona (WFZO) za 2017.godinu.

Takođe, razgovarano je i o mogućnosti kandidature Grupacije slobodnih zona Srbije za zemlju domaćina i organizaciju svetske konferencije slobodnih zona sa WFZO u maju 2019. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: