Stigla Kineska banka; Nikolić: Đinping i ja...FOTO

Dolaskom "Bank of China" očekuje se eksponencijalni rast investicija u našu zemlju, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 21.01.2017.

11:28

Stigla Kineska banka; Nikolić: Đinping i ja...FOTO
Foto: Tanjug

Kako je rekao, upravo ta banka otpočela je finansiranje železare u Smederevu.

"Uz njenu pomoć i uz znanje i iskustvo "Hestila", naša železara će poslovati bolje nego ikad u svojoj istoriji", rekao je predsednik u Palati Srbija, na ceremonijii svečanog otvaranja "Bank of China", koja koja će biti centrala za Balkan i istočnu i zapadnu Evropu.
Foto: Tanjug
Predsednik Srbije je poželeo da se "Bank of China Serbia ad Beograd" razvija, uspešno posluje na regionalnom nivou, jer, kako ocenjuje, njen razvoj sa beogradskom adresom garantuje i razvoj Srbije.

"Želim vam srećan početak i uspešan rad. Dobrodošli u Srbiju u koju vas, verujem, pored razumljivog interesa za pozicioniranje u ovom delu Evrope, dovodi i iskreno prijateljstvo, ali i prepoznavanje Srbije kao države koja ima sposobnu Vladu koja će u svakom smislu spremno, operativno i stručno odgovoriti visokim zahtevima vašeg poslovanja", rekao je Nikolić, obraćajući se predstavnicima kineske banke.

Predsednik Srbije je rekao da je "Bank of China" već aktivna u regionu, a da će se od danas koordinacija aktivnosti za ovaj deo Evrope, odnosno za Bugarsku, Rumuniju, Mađarsku, Hrvatsku, Sloveniju, BiH, Crnu Goru, Albaniju, obavljati iz Srbije.
Foto: Tanjug
Nikolić je istakao da se ulaganje Kine u Srbiju, nakon smederevske železare, Pupinovog mosta i infrastrukturnih projekata, naročito u oblasti energetike, saobraćaja i telekomunikacija, nastavlja dolaskom "Bank of China".

"Od 'Bank of China' očekujemo realizaciju finansiranja izgradnje proizvodnih pogona što podrazumeva veliki broj zapošljavanja naših sugrađana. Roba proizvedena u njima biće plasirana na tržišta od više od milijardu ljudi na osnovu jedinstvenih slobodnotrgovinskih sporazuma koje Srbija ima sa Ruskom Federacijom, EU i drugim državama po preferencijalnim uslovima i bez carine", istakao je predsednik Srbije.

Sve su to, kaže Nikolić, pokazatelji da je poslovično prijateljstvo dve zemlje obogaćeno partnerskim odnosom zasnovanim na međusobnom poštovanju, na poverenju i istinskoj posvećenosti interesima naših građana.

Prema njegovim rečima, ti interesi su, pre svih, konkretna radna mesta, razvoj privrede, prisustvo na stranim tržištima robe i novca, ali i razmena studenata, naučnika, zajedničkih projekata, manifestacija iz oblasti kulture i umetnosti.
Foto: Tanjug
"A od ove nedelje i mogućnost da bez viza posećujemo jedni druge, da se upoznajemo i dalje unapređujemo naše odnose. Rečju - saradnja Srbije i Kine je sveobuhvatna, i kao takva postaje primer svima kako bi trebalo da sarađuje država sa državom bez obzira na veličinu, moć, udaljenost, primer kako mi to vidimo i u čemu prepoznajemo budućnost u bilateralnim odnosima", kaže predsednik Srbije.

Napominjući da je jedna od tema o kojoj je razgovarao sa predsednikom Narodne Republike Kine Si Đinpingom bila i dolazak "Bank of China" u Srbiju, Nikolić je istakao da mu je posebno drago što je tadašnji član kineske delegacije, predsednik "Bank of China" Tjan Guoli, i danas u Beogradu.

"Ovaj dan upamtićemo kao početak velikih prilika koje se ukazuju Srbiji, kao ispunjenje obećanja da će Beograd postati regionalni centar, a Srbija lider u mnogim oblastima, ekonomskim i bankarskim posebno", naglasio je Nikolić.

Ocenjuje da otvaranje jednog od najvećih bankarskih sistema na svetu znači da je u našoj zemlji prepoznat partner spreman za ozbiljne zadatke, politički stabilna država, a ekonomski država u nezadrživom usponu, te da je zbog takvih pokazatelja, Srbija prva država među zemljama centralne i istočne Evrope sa kojom je Kina potpisala Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu.

"Svojim potpisima na ovom dokumentu, predsednik Si Đinping i ja postali smo garant njegove realizacije. Najveći infrastrukturni projekat na svetu 'Jedan pojas, jedan put' koji je, inače, lična inicijativa predsednika Si đinpinga, obuhvata i Srbiju", rekao je Nikolić.
Foto: Tanjug
To znači, kaže predsednik Srbije, da će se namera Kine o strateškom povezivanju sa najvećim svetskim tržištima ostvarivati jačanjem infrastrukture svih obuhvaćenih zemalja među kojima Srbija, i zbog svoje geopolitičke pozicije i zbog izuzetno razvijenih odnosa sa Kinom, postaje najvažnija tačka razvoja projekta, sa namerom da bude glavno saobraćajno i svako drugo čvorište.

Osvrnuvši se na posetu predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji pre pet meseci, ocenio je da ona sa pravom nosi epitet istorijske posete i da razgovori koje je tada vodio sa kineskim kolegom, kao i Sporazum o sveobuhvatnom strareškom partnerstvu koji su tada potpisali, iz dana u dan dobijaju svoju konkretnu realizaciju.

"Najlepši primer je ova nedelja koja je započela potpisivanjem bezviznog putnog režima za građane naših zemalja, nastavila se današnjim otvaranjem 'Bank of China' u Beogradu, a završiće se sutrašnjim koncertom 'Glas Junana'", rekao je Nikolić.

Ta poseta je, kazao je, poslala "snažnu poruku" celom svetu o prijateljstvu i saradnji između dve "tek geografski udaljene zemlje koje dele iste sisteme vrednosti, posvećenost miru i napretku ne samo svojih država, već čovečanstva".
Foto: Tanjug
Posebno zahvalivši kineskom kolegi Si Đinpingu na iskrenoj posvećenosti realizaciji dogovora, Nikolić je istakao da je veoma zahvalan i na "principijelnom, čvrstom stavu" Kine u vezi sa nepriznavanjem takozvane Republike Kosovo, primanja Kosova u Unesko i uopšte, na stavu Kine kojim u međunarodnoj zajednici brani principe međunarodnog prava i povelje Ujedinjenih nacija.

"Najvažniji posao svakog predsednika države i jeste da motiviše svoje sagovornike da povezuju privrede i kulture svojih država, da otvaraju vrata saradnje i dogovore projekte koje će potom vlade zemalja realizovati. Zahvalan sam vladama obe zemlje na poslovnosti i posvećenosti u realizaciji dogovorenih projekata od kojih je jedan od važnijih krunisan ovom ceremonijom", rekao je Nikolić.
Foto: Tanjug
Predsednik "Bank of China" Tjan Guoli rekao je da otvaranje njegove banke u Beogradu predstavlja važan korak koji ta banka preduzima u cilju izlaska u susret rastućim potrebama ekonomske saradnje Srbije i Kine, te da će "Bank of China", finansijskim uslugama koje pruža, dati svoj dalji doprinos kineskoj inicijativi "Jedan pojas, jedan put".

"Kina i Srbija imaju velike mogućnosti za širenje saradnje u oblasti razvoja infrastrukture i proizvodnog sektora, kao i u sektoru turističkih i finansijskih usluga, ističući važnost obostranih investicija između dve zemlje. Decembra 2015, obim trgovine između dve zemlje dostigao je 1,56 milijardi dolara, da bi u novembru 2016. međusobna trgovina imala vrednost od 1,48 milijardi dolara", rekao je Tjan.
Foto: Ministarstvo graðevine
Kineska banka u Srbiji će poslovati pod imenom "Bank of China Srbija" a.d. Beograd i pokrivaće sve zemlje bivše Jugoslavije, kao i Grčku, Rumuniju, Bugarsku i Albaniju.

Njen osnivač u Srbiji je Bank of China (Hungary) Close Ltd. iz Mađarske, a sedište će joj se nalaziti na Novom Beogradu, u Bulevaru Zorana Đinđića 2a.

U početku bi trebalo da finansira kineske i srpske kompanije koje će zajednički nastupati i na trećem tržištu, kao i da pruža usluge i stanovništvu. Svečanoj ceremoniji prisustvovali su potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, ministri Vlade Srbije, kao i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang. Ministar finansija Dušan Vujović je govoreći na ceremoniji naveo da razvoj odnosa Srbije i Kine ulazi i sa ovim činom u novu fazu velikog razvoja ne samo na ekonomskom, finansijskom i trgovinskom planu već u sveukupnim odnosima dve zemlje.

Vujović je rekao da očekuje da "Bank of China" ne samo podrži rad i razvoj kineskih firtmi u Srbiji već takođe i omogući srpskim investitorima da posluju u Kini i podvukao da je ta banka pravi primer razvojno soicijalnog i ekološki usmerenog bankarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: