Tito i dalje čuva Dunav

Još dva mađarska ledolomca uplovila su u Srbiju, a nadležni najavljuju da bi situacija na Dunavu mogla da se stabilizuje za otprilike pet dana.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 20.01.2017.

16:35

Tito i dalje čuva Dunav
Foto: Tanjug

Sve je izvesnije da će se država odlučiti za kupovinu dva ledolomca.

Tito i dalje čuva Dunav. Na osnovu sporazuma iz predaleke 1956. mađarski ledolomci danas razbijaju ledene barijere kod daljske krivine sa zadatkom da spreče najgori scenario - nekontrolisano kretanje ogromnih santi nizvodno ka Novom Sadu i Beogradu.

“Trenutno smo skoncentrisani na to i ovaj posao se radi zbog toga da se probije koridor kroz led da ne bi došlo do uspora i da bi se smanjio uspor koji je sada 2 i po metra celog ledenog polja i da ne dođe do njegovog celog pokretanja”, kaže Aleksandar Nikolić iz Vojvodina vode

Na drugom kraju, srpskom Grebenu je kod Gročanske ade jedna veća santa pobegla ka Smederevu, bez posledica. Borba sa nepredvidivim ledenim čepovima će sigurno potrajati.

“Naša procena je da ćemo do srede stabilizovati situaciju što znači da ćemo imati svuda normalan protok leda vode da ne bude čepova i sve bude pod kontrolom”, kaže Veljko Kovačević, pomoćnik ministra za vodni saobraćaj.

U Srbiju su danas uplovila još dva mađarska ledolomca. Prerano je za završni račun, ali nadležni poručuju da trošak angažovanja tih plovila nije veliki, iako će razbijanje leda van tzv. zone zajedničkog interesa biti 4 puta skuplje.

“Ovaj račun koji će se platiti to je skoro ništa spram onog kolika bi šteta mogla da nastane da ledolomci nisu angažovani , da li je dobro da Srbija ima svoje naravno da jeste i o tome se intenzivno razgovaralo ovih dana”

Država je godišnje trošila 60 miliona dinara za održavanje, sada usidrenih i ruiniranih plovila. Jedan nov ledolomac koji bi kad nema leda služio i kao spasilačko-vatrogasni brod, košta između 3,5 i 4 miliona evra. Trebaju nam dva. Trenutno je, kažu nadležni, aktuelna dilema obnoviti staro ili kupiti novo.

“Imamo analizu instituta Jaroslav cerni koja je naručena od ministarstva poljorivrede i koja govori u prilog novih ledolomaca”

I za kraj opet o pozajmljivanju. Trebalo bi da dva, nova, mađarska ledolomca do ponedeljka stignu u Beograd. U ovom trenutku ne postoji nikakva procena kada će Dunav, koji je 8. januara zatvoren za plovidbu, ponovo biti otvoren za brodove.

Opširnije u video prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: