NBS: Privreda ima svoja očekivanja

Finansijski sektor i privreda očekuju da će inflacija ostati niska, stabilna i u granicama cilja kako u narednoj godini dana, tako i u srednjem roku.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 20.01.2017.

15:46

NBS: Privreda ima svoja očekivanja
Foto: Thinkstock

To pokazuju rezultati decembarske ankete, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Finansijski sektor očekuje da će inflacija u decembru 2017. iznositi 2,15 odsto, dok privreda očekuje inflaciju na nivou od dva odsto, navedeno je na sajtu NBS-a.

I srednjoročna inflaciona očekivanja, za decembar 2018. takođe su stabilna, u granicama cilja i iznose 2,65 odsto kod finansijskog sektora i dva odsto kod privrede.

Postignuta usidrenost inflacionih očekivanja, kako se ističe, doprinosi povećanju efikasnosti monetarne politike u održavanju niske, stabilne i predvidive inflacije u srednjem roku.

NBS podseća da radi transparentne komunikacije s javnošću, od juna 2015. redovno mesečno izveštava o inflacionim očekivanjima finansijskog sektora, privrede, sindikata i stanovništva i izveštaj o rezultatima ankete ostupni su na veb-stranici centralne banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: