Šok: Račun bio 6.000 RSD, sad je duplo

Nišlije koje su korisnici usluga Toplane sa zaprepašćenjem su reagovale na račune koji su im stigli iz "Objedinjene naplate" za decembar.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 20.01.2017.

15:08

Šok: Račun bio 6.000 RSD, sad je duplo
Foto: Thinkstock

Na uplatnicama su iznosi veći za čak 60 odsto u odnosu na prethodni mesec, a u Toplani kažu da je to normalno, jer je ovaj decembar bio hladniji u odnosu na prošlu godinu i bilo je čak 16 ledenih dana, kada su radili 24 časa.

Nišlijka Ina Dragosavljević kaže da joj račun za grejanje obično iznosi oko 6.000 dinara i da ga je toliko plaćala prošle godine u zimskim mesecima, pišu Večernje novosti.

“Sada mi je stigao račun od 13.000 dinara, a samo grejanje je 10.000 dinara. Razumem da je bilo hladno, ali da baš toliko računi porastu nije u redu. Moja drugarica je dobila račun 15.000 dinara. Razmišljam o tome da se isključim s Toplane, jer parno grejanje bi trebalo da bude jedan od najjeftinijih vidova grejanja, a ne najskuplji, što je samo slučaj u Nišu. Nije normalno da grejanje na struju bude jeftinije od parnog grejanja”, kaže ona.

Direktor niške Toplane Zoran Stanojević rekao je da su računi uvećani jer oni isključivo zavise od potrošnje energenata, koja je sada bila povećana. Kako kaže, na računu je objašnjeno koliko je energenata potrošeno, i to građani mogu jasno da vide.

Oglasio se i Centar za zaštitu potrošača "Forum", koji je uputio zahtev nadležnima da se građanima odobri da plate 60 odsto od decembarskog računa, a da ostatak izmire kasnije.

Direktorka "Objedinjene naplate" Jelena Stojanović rekla je da se traži način kako bi se olakšala ova situacija građanima.

“Predloženo je gradonačelniku da se omoguće neke povlastice građanima kako bi izmirili račune, i on se s tim složio. Sada čekamo i odluku direktora Javnih preduzeća i nadam se da ćemo uspeti nešto da uradimo. Sve to još nije sigurno, ali se trudimo da na svaki način situaciju olakšamo građanima”, kazala je Stojanović.

U Zrenjaninu su računi za grejanje dvosobnog stana od 54 kvadrata za decembar iznosili od 10.500 do 12.500 dinara. Zrenjaninci su se na tribini u naselju Bagljaš, gde živi oko 20.000 stanovnika i ima oko 4.000 potrošača centralnog grejanja, požalili na hladne radijatore u mnogim zgradama, a sumnjaju i na merenje kalorimetrima.

Kako tvrde, stizale su im uplatnice sa po 20.000 i više dinara za decembar, a delitelji toplote su zabeležili nultu potrošnju?!

Predsednik Centra za zaštitu potrošača "Begej" iz Zrenjanina Dušan Kokot kaže da su se povezali sa građanskim inicijativama iz Niša, Kraljeva i Kragujevca i da razrađuju zajedničke pravce delovanja.

“Svakodnevno nas zovu kućni saveti iz vojvođanskih gradova i traže da se uključe, jer je stanje nepodnošljivo. Građani dobijaju astronomske račune koji nemaju veze sa stvarnim stanjem. Uvođenje merača unelo je još veću zbrku. Smatramo da u Srbiji ne postoje uslovi za merenje potrošnje toplotne energije, jer je prošao rok instalacijama, a toplane su sklone da gubitke prenose potrošačima”, izjavio je Kokot.

Iz JKP "Gradska toplana" odbacuju sve zamerke i kritike korisnika daljinskog grejanja, uz konstataciju da rade po gradskoj odluci.

U gradskoj toplani u Kragujevcu kažu da nije bilo povećanja računa, niti cene grejanja. Prema rečima Katarine Janićijević, portparolke gradske toplane, cene su iste od 2012. godine, a građani grejanje plaćaju 80,14 dinara po kvadratnom metru stana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: