Mihajlović sa pet ambasadora: Ko ulaže u Srbiju

Ministarka Zorana Mihajlović razgovrala je sa ambasadorima Republike Koreje, Rumunije, Švajcarske, Grčke i Turske o ulaganjima u infrastrukturu Srbije

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 19.01.2017.

17:02

Mihajlović sa pet ambasadora: Ko ulaže u Srbiju
Foto: Tanjug

Razgovarali su i o evropskim integracijama naše zemlje i bilateralnim odnosima.

Ambasador Republike Koreje Jo Dejong, koji se danas prvi put sastao sa Mihajlovićevom, istakao je da Koreja i Srbija imaju dobru geografsku poziciju koju bi trebalo da iskoriste, saopštilo je ministarstvo.

On je rekao i da su korejske firme veoma zainteresovane da ulažu u Srbiji, kao i da ta zemlja ima naprednu tehnologiju i da bi bila korisna razmena znanja.

Uslovi poslovanja u Srbiji u prethodne dve godine znatno su bolji nego ranije, ukazala je Mihajlović, a najbolji dokaz za to je što je Srbija za dve godine na Duing biznis listi Svetske banke napredovala za čak 44 pozicije. Srbija je rangirana u prvih 10 zemalja sveta po sprovedenim reformama. Ona je istakla da se tu neće stati, jer je cilj Srbije da uđe u 20 zemalja sveta koje imaju najbolje uslove za kompanije.

U razgovoru sa ambasadorkom Rumunije Oanom Kristinom Popom, potpredsednica vlade Mihajlović je istakla saradnju dve zemlje u oblasti transporta i saobraćaja.

Popa i Mihajlovićeva su, takođe, razgovarale o vanrednoj situaciji na Dunavu izazvanoj pojavom leda i niskim temperaturama.

Popa je Mihajlovićevoj rekla da Rumunija podržava evropski put Srbije, a potpredsednica Mihajlović je odgovorila da je članstvo u EU za Srbiju važno, ali je još važnije da Srbija usvoji evropske standarde.

Sa ambasadorom Švajcarske Filipom Geom potpredsednica vlade je razgovarala o poziciji Srbije na Duing biznis listi i planovima za postizanje još boljeg ranga, o radu svog resora, ali i o socijalnoj komponenti, inkluziji Roma i rodnoj ravnopravnosti.

Mihajlovićeva je upoznala Gea i sa rezultatima rada vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, na čijem je čelu.

Ona i Ge su se složili da bi rodna ravnopravnost trebalo da bude deo svih javnih politika, pa i švajcarske strategije o saradnji sa Srbijom.

Na sastanku potpredsednice vlade sa ambasadorom Grčke Elijasom Elijadisom bilo je reči o bilateralnoj saradnji, a Elijadis je pohvalio napore Srbije da očuva stabilnost regiona.

Elijadis je rekao da je poseta grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, koji uskoro dolazi u Srbiju na poziv premijera Aleksandra Vučića, veoma važan korak ka još boljoj saradnji dve zemlje.

Grčka, kako je rekao Elijadis, podržava evropski put Srbije, ali kako je rekao, ne samo da Srbija želi u EU, nego i EU želi reformisanu Srbiju.

Ambasador Turske u Beogradu Tanju Bilgic, koji je na toj poziciji zamenio Kemala Bozaja, rekao je Mihajlovićevoj da su njegovi prvi utisci o Srbiji veoma dobri, te da je spreman da se, kao i njegov prethodnik, zalaže za što bolje odnose dve zemlje.

Bilgic je sa Mihajlovićevom razgovarao o projektima u oblasti putne infrastrukture na kojima dve zemlje rade. On je rekao da će mu prioritet biti privlačenje turskih investitora u Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

14 h

Podeli: