Prvi srpski IT fond - 30.000€ za udeo u kompaniji

U Srbiji je pokrenut prvi privatni fond za investiranje u tehnološke kompanije u ranoj fazi razvoja - ICT Hub Venture.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 19.01.2017.

14:28

Prvi srpski IT fond - 30.000€ za udeo u kompaniji
Foto: Thinkstock

Fond će ponuditi investicije do 30.000 evra IT kompanijama u ranoj fazi razvoja u zamenu za učešće u vlasništvu, a omogućiće im i ulaz u zajednicu tehnoloških kompanija i startap ekosistem, povezivanje sa ključnim učesnicima ciljanog biznisa i mentorstvo, navodi se u saopštenju fonda.

„Želja je osnivača Fonda da omoguće domaćim i regionalnim tehnološkim kompanijama da u najranijoj fazi razvoja dobiju ne samo finansije, već i podršku tima koji razume njihove potrebe, izazove i tržišta na koja plasiraju svoja rešenja. Kroz lični pristup, skrojen po meri svakog tima ponaosob, Fond će obogatiti proces razvoja kompanije u nastajanju i omogućiti joj brži i kvalitetniji rast“, istakao je Kosta Andrić, direktor ICT Hub Venture fonda.

Plan fonda je da u naredna 24 meseca investira u 20 startap kompanija sa izraženom tehnološkom komponentom i velikim potencijalom rasta.

Poziv tehnološkim kompanijama otvoren je do 19. marta 2017. godine, a do kraja 2017. godine u planu su još dva pozivna ciklusa, piše u saopštenju.

IT industrija godinama je najbrže rastuća privredna grana u Srbiji. Samo u sektoru IT usluga godišnji izvoz je u 2015. godini prerastao pola milijarde evra, a očekuje se da će u naredne dve godine premašiti i milijardu evra. U tom sektoru radi više od 200 kompanija, u kojima je zaposleno 6.000 ljudi.

Osnivač fonda je ICT hab, a među investitorima su, kako navodi list Blic, osnivač ICT haba Dejan Ranđić, kao i direktori Imleka i Orion telekoma Ilija Šetka i Slobodan Đinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

15 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: