Bebi PDV za sada ostaje, prijave uskoro

Roditelji i dalje imaju pravo na povraćaj PDV-a na hranu i opremu za bebe, čak i za kupovine obavljene u ovoj godini.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Četvrtak, 19.01.2017.

08:57

Bebi PDV za sada ostaje, prijave uskoro
Foto: Thinkstock

Kako je za "Novosti" potvrđeno u Poreskoj upravi Srbije, njihovi šalteri biće spremni da od 1. februara primaju dokumentaciju za povrat ovog poreza.

Iako je zakonski povrat PDV-a ukinut od 1. januara, on će "na terenu" prestati da važi tek kada zaživi novi zakon kojim se uređuje finansijska podrška porodicama sa decom, koji donosi veći roditeljski dodatak.

“Poreska uprava Srbije će do primene najavljene mere redovno i u roku procesuirati podnete zahteve i roditelji će dobiti povraćaj PDV-a u skladu s važećim zakonskim propisom, što je u interesu svih građana Srbije, a prevashodno roditelja”, rečeno je u Poreskoj upravi Srbije.

Nedoumice u javnosti nastale su kada je, izmenama Zakona o porezu na dodatu vrednost, povrat PDV-a na bebi hranu i opremu ukinut, a propis stupio na snagu od početka ove godine. Roditelji koji su do tada imali pravo na povrat PDV-a time su se našli u svojevrsnoj "rupi" - ukida im se jedna povlastica, a druga, iako najavljena, još ne stupa na snagu.

Međutim, u obrazloženju Zakona o PDV-u, zakonopisac je naglasio da ovakve "vremenske rupe" praktično neće biti, jer ukidanje jedne, a primena druge mere treba da počnu istog dana.

Ostaje, međutim, nejasno zašto u finalnoj verziji Zakona o izmenama zakona o PDV-u, nije jasno naznačeno da primena ukidanja povrata poreza na bebi opremu počinje odloženo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: