Hoće li biti nestašice uglja i drva?

A zbog niskih temperatura raste tražnja za ugljem i drvetom za ogrev.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 18.01.2017.

17:31

Hoće li biti nestašice uglja i drva?
(Foto: Thinkstock.com)

Na stovarištima ne isključuju mogućnost da, pre svega, zbog transporta, dođe do nestašice, ali i poskupljenja.

Prošle zime su ostavu sa drvetom za ogrev Stankovići prvi put otvorili 15. decembra, ove zime 10. oktobra plus januarski minus.

Ova četvoročlana porodica iz Leskovca ima drva za još dva dana, a cena kubika od 25 do 30 evra je daleka prošlost, jer svima nedostaje, a drvo se sve teže nabavlja i transportuje.

Mraz nas tera i na stovarišta uglja. Tražnja velika - mi takvu sliku nismo zatekli, ali u pojedinim gradovima čeka se u redu za jedan ili dva džaka. Prodavci objašnjavaju da bi prodali i preko 100 tona dnevno, umesto trenutnih 30, kada bi uglja bilo dovoljno. Zbog snega kasni transport i iz rudnika do stovarišta, ali i sa stovarišta do kupaca. Da li je moguća ozbiljna nestašica?

“Ukoliko se nastave vremenske prilike biće otežano iz rudnika, recimo otišli smo kamionom do Banovica i vratio se jer nije mogao da prođe zbog snega”.

Nestašica se drugim rečima kaže poskupljenje. Cena po toni kreće se od oko 7 hiljada za sirovi kolubarski ugalj, pa do preko 19 hiljada za ruski kameni. Niko sa sigurnošću ne može da tvrdi da se te cene neće menjati.

“Na cenu utiču vremenske prilike, ne bi trebalo da dodje do povećanja izuzev ako iz bilo kod razloga dođe do povećanja u rudniku ili kao što je poskupeo kolubarski ugalj zbog transporta”, kaže Smilja Čuburović iz “Kreke”.

Ranije su pojedini mediji preneli da u EPS tvrde da normalno isporučuju ugalj i građanima i stovarištima po nepromenjenoj ceni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: