BG: Ko ne izabere upravnike - prinudni za 350 RSD

Upravnike zgrada u Beogradu, koje će po novom zakonu o stanovanju svaka zgrada morati da ima, stanari imaju obavezu da odaberu do juna 2018. godine.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 18.01.2017.

09:53

BG: Ko ne izabere upravnike - prinudni za 350 RSD
Foto: Thinkstock

Iako je novi zakon stupio na snagu prvog dana 2017. godine, odredba o upravnicima zgrada zaživeće 18 meseci od tog dana.

Ako ne odrede predstavnika zgrade iz svojih redova, stanari u Beogradu moraće da plaćaju profesionalnog upravitelja, pa tamo gde sloge nema - upravljaće zakon. Ukoliko se ne opredele ni za zakonskog upravnika, biće im dodeljen prinudni.

Ipak, vremena da se priviknu na ove novine stanari u Beogradu imaće dovoljno. Zbog uređenja podzakonskih akata čekaće se prvo pola godine, potvrdio je "Novostima" gradski menadžer Goran Vesić.

“Zakon je već stupio na snagu, međutim, zbog usvajanja pravilnika i prilagođavanja, biće potrebno šest meseci da se sve utanači. Nakon tog perioda lokalne samouprave imaće još 12 meseci da popišu sve stambene zajednice, pa kad sve to saberete, dođe se do 18 meseci vremena da obavezan upravnik u zgradi bude izabran”, kaže Vesić.

Do juna 2018. godine, do kad je rok da lokalne samouprave utvrde registar stambenih jedinica, Beograđani će imati vremena da se priviknu na novine i odaberu svog "zgradonačelnika".

Ako to ne učine, Zakon će uvesti upravu, pa će stanari plaćati još jednu dažbinu više - prinudnog upravnika. Precizne cene ove usluge tek će biti poznate, međutim, prema dosadašnjim mesečnim naknadama firmi koje se bave ovim poslom, usluga bi mogla da košta od 200 do 350 dinara mesečno po stanu. Obuku za profesionalne upravnike zgrada vršiće Privredna komora Srbije, koja će izdavati i licence za rad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: