Vujović: Teško je u Evropi, ali kod nas...

Ministar finansija Dušan Vujović ocenio je da je ekonomska situacija u svetu i Evropi nepredvidva i složena.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 17.01.2017.

17:18

Vujović: Teško je u Evropi, ali kod nas...
Foto: Tanjug

Ipak, kako je rekao, za Srbiju su mnogo veći izazov od toga preduzeća u restrukturiranju.

Promene u svetu bi, kako je rekao mogle da imaju uticaj i na Srbiju, zbog cega se situacija prati, da bi mogli u svakom trenutku da "odgovorimo na pravi nacin".

Govoreći o toj situaciji, on je naveo da Evropa nastavlja sa politikom monetarne akomodacije, što je, ističe - dobra vest.

Kvantitvno popuštanje u vidu toga da Evropska centalna banka "upumpava" 80 milijardi evra mesečno u sistem smanjiće se na 60 milijardi, što će, ocenio je, malo smanjiti stimulativni efekat, ali je to i dalje dobra vest.

Vujović je naveo da je pitanje da li će to dovoljno oživeti privredni rast u Evropi, što je i za Srbiju važno jer 70 odsto našeg izvoza plasiramo u Evropu.

"Kretanje makroekonomskih agregata u zemljama koji su naši trgovinski partneri je najvažnije pitanje. Realnost naših projekcija zavisi da li će se realizovati projekcije u okruženju", konstatovao je on na marginama konferencije Juromani u Beču.

Vujović je rekao da je važno pitanje i šta će se dogoditi posle svih najavljenih ili mogućih izmena mera politike koje utiču na spolju trgovinu na nivou sveta.

"Ako dođe do promene dogovora koje utiču na Svetsku trgovinsku organizaciju i Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA) to su mogući izvori šokova. Kako će konkretno na nas uticati, to su stvari koje se dešavaju sa određenim kašnjenjem, jer se trgovina realizuje na osnovu ugovora koji se odnosi na duže vreme", objasnio je ministar.

Ističući da se situacija u svetu i Evropi prati, Vujović je naveo da je za nas veći izazov rešavanje preduzeća u restrukturiranju, da se prekine "pupčana vrpca" između njih i države, jer se tu odlivaju sredstva građana, a preduzeca ne osećaju potrebu da se reformišu.

On je rekao da mnogo stvari tu treba rešiti, analizirati i greške iz prošlosti, ali je jako važno, istakao je, da postoji rešenost da se popravi menadžment tih firmi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: