Dugalić: Biće više kredita kad porastu plate

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić ocenio je da će rast plata i penzija podsticajno uticati na rast kredita.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 17.01.2017.

15:17

Dugalić: Biće više kredita kad porastu plate
(Foto: Thinkstock.com)

"Povećanje standarda uvek vodi ka rastu kreditne tražnje. Ako dođe do rasta plata i penzija, to će podsticajno uticati na rast kredita i tražnju za kreditima, pa i keš kreditima", rekao je Dugalić na konferenciji za novinare.

On je istakao i da su aktivne i pasivne kamatne stope banaka u Srbiji na istorijski niskom nivou i da se može očekivati da blagi pad kamatnih stopa bude nastavljen.

"Pretpostavljam da ako se inflacija zadrži na ovako niskom nivou i ako ne bude poremećaja na međunardnim tržištima, koji mogu da utiču na rast kamatnih stopa na tim tržištima, ova tendencija će se nastaviti, odnosno blagi pad kamatnih stopa će biti nastavljen", rekao je Dugalić.

On je istakao i da je vrlo značajno to što je udeo problematičnih kredita u ukupnim plasmanima banaka prvi put nakon nekoliko godina ispod 20 odsto, i iznosi oko 19 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: