Knežević: Otvaramo 20.000 radnih mesta

Ministar privrede Goran Knežević kaže da u ovoj godini očekuje više od 20.000 novih radnih mesta i dolazak oko 20 novih velikih investitora na srpsko tržište.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 17.01.2017.

10:33

Knežević: Otvaramo 20.000 radnih mesta
Foto: Tanjug

"Prošlu godinu smatram izuzetno uspešnom, jer smo podržali 21 investiciju vrednu više od 220 miliona evra, koja nam je donela 15.000 novih radnih mesta", rekao je Knežević za današnje Večernje novosti.

Ocenio je da pored novih zapošljavanja, investicije donose i nove tehnologije i nova znanja.

Knežević je dodao da je doneta odluka da je potrebno unaprediti Uredbu o privlačenju investicija, posebno spuštajući pragove, da bi i mali investitori mogli da konkurišu za podsticajna sredstva.

Nivo podsticaja, kako se navodi, razlikuje se od mesta ulaganja, pa oni koji investiraju u nerazvijena devastirana područja, imaju veću podršku od onih koji se odluče za Beograd ili Novi Sad.

Subvencije su od maksimalnih 3.000 evra po radnom mestu u najrazvijenijim opštinama, do 7.000 evra po radnom mestu u najmanje razvijenim opštinama.

Uredbom o uslovima i načinu privlačenja direktnih stranih investicija minimalni iznos ulaganja spušten je na 100.000 evra, a minimum otvorenih radnih mesta na 10, kako bi i male i srednje firme mogle da konkurišu za podsticaje.

Izuzuzeti su projekti u oblasti softverskog inženjeringa, a ostala je zabrana za podsticaje i u oblasti saobraćaja, farmaceutske industrije, ugostiteljstva, igara na sreću, oružja i municije, trgovine, brodogradnje, duvana i duvanskih prerađevina.

Za subvencije sada mogu konkurisati i firme iz sektora poljoprivrede i ribarstva, koje ulažu minimalno dva miliona evra i otvaraju najmanje 25 radnih mesta

Predviđeni su i podsticaji za troškove investitora na osnovna sredstva u iznosu od 10 odsto u najrazvijenijim opštinama do 30 odsto u najnerazvijenijim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

10 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: