"Jedva čekam dan da se RTB Bor skine sa grbače"

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić boravi od sutra u Davosu, gde će učestvovati na 47. godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.01.2017.

16:14

Foto: Thinkstock

Još pre polaska, premijer je najavio da će se prvenstveno baviti sudbinom RTB Bora.

Neki će u Davosu pričati o Trampu i Bregzitu, mi smo pronašli sagovornika na temu propalih istočnih rudnika. Predsednik srpske Vlade razgovaraće sutra sa kineskim predsednik Si Đinpingom, kako da se saradnja dve zemlje iz Smedereva prenese na Bor.

Može li se u Švajcarskoj od Kineza dobiti precizan odgovor na pitanje šta će se desiti sa jednim od najvećih javnih gubitaša?

“Kineski predsednik ne donosi odluku otome odluka je na kineskoj kompaniji koja je zainteresovana i jedva čekam taj dan da se RTB skine sa grbače, u suprotnom 100 do 150 miliona evra godišnje ide na račun građana i drugi način ne postoji, ali ono što je trebalo odavno uraditi smeniiti rukovodstvo u međuvremenu”, ističe glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk.

Po proceni stručnjaka, Bor je danas u većem problemu nego što je pred prodaju bila Železara. Postoji samo jedan realan osnov po kojem Bor može da privuče prijatelja sa Dalekog istoka.

“Ja mislim da je to momentalni rast cene bakra na tržištu i to je tendecija da traje godinu daba i to će da traje tako da rentabilitet proivodnje može da bude garanatovan ali rudnici u Boru su isceđeni limun do kore”, smatra ekonomista Mihailo Crnobrnja.

Nije tajna da su za kupovinu Bora zainteresovani jedino Kinezi.

Još uvek nije poznato pod kojim uslovima se Bor nudi Kinezima i na čiji račun idu ogromna dugovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

16 h

Podeli: