Ministarstvo: Subvencije za razvoj turizma

Ovih dana biće raspisan konkurs za dodelu subvencija i dotacija namenjenih za projekte razvoja turizma u Srbiji u 2017. godini.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.01.2017.

15:14

Ministarstvo: Subvencije za razvoj turizma
Foto: Thinkstock

To su najavii su predstavnici Ministarstva trgovine turizma i telekomunikacija.

Predviđeno je da za subvencije za infrastrukturne projekte u ovoj godini bude opredeljeno 600 miliona dinara, a za projekte promocije, edukacije i treninga u turizmu 115 miliona dinara, plus 35 miliona za Egzit (EGXIT).

Kako su podsetili predstavnici resornog ministarstva na sednica Grupacije za nautičku privredu i turizam održanoj u Privrednoj komori Srbije (PKS), u 2016. budžet za infrastrukturne projekte bio je 640 miliona dinara i utrošen je na 77 projekata.

Najviše novca u prošloj godini za te projekte, kakao su naveli, gledano po regionima bilo je opredeljeno za centralnu Srbiju - 30 odsto ukupnog budžeta ili 190 miliona dinara, zatim za Istočnu Srbiju - 20 odsto ili 129 miliona dinara, Vojvodinu (122 miliona), dok je za Zapadnu Srbiju bilo opredeljeno 112 miliona dinara, a za Beograd 87 miliona dinara.

Za projekte Uređenja komplekasa Avalskog tornja izdvojeno je bilo 32 miliona dinara, za izgradnju biciklističke staze Novi Sad- Begeč u prvoj fazi 25 miliona dinara, za Sportsku halu na Srebrnom jezeru izdvojeno 25 miliona dinara, dok je po 20 miliona dinara izdvojeno bilo za Omladinski kulturni centar na Zlatiboru, za rekonstrukciju gradskog kupatila sa mineralnom vodom u Obrenovcu I za izgradnju putničkog pristaništa za međunarodni saobraćaj u Banaštoru.

Predstavnici resornog ministarstva su naveli da se očekuju da će ti projekati biti završeni u 2017, kao i da će ove godine biti završeni radovi na potpunoj rekonstrukciji Golubačke tvrđave, završena izgradnja i rekonstrukcija objekata za sportske sadržje u Niškoj tvrđavi, rekonstrukcija letnje pozornice "Danilo Bata Stojković" i izgradnja vodopada na Crkvenom brdu u Vrnjačkoj banji, kao i izrada projekata za izgradnju gondola od Ušća do Kalemegdana u Beogradu.

Očekuje se da u ovoj godini počnu i radovi na rekonstrukciji Ramske tvrđave, kao i da budu završeni radovi na rekonstrukciji Muzeja istorije Jugoslavije u Beogradu, koji, kako su naveli godišnje poseti 120.000 turista, od kojih je 80 odsto stranci.

Predstavnici ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija su dodali da je u 2016. i za 112 projekata promocije, edukacije I treninga u turizmu bilo utrošeno 145 miliona dinara, od čega je najviše novca izdvojeno za Egzit (35 miliona), Guču (pet miliona), za Roštiljijadu i za Drinsku regatu po četiri miliona dinara , dok je za Nišvil bilo izdvojeno 3,5 miliona dinara, a za Bir fest tri miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: