Falsifikuju EUR i RSD i valutu "mrtvu" 15 godina

Nemačka marka, u koju su se ovdašnji ljudi kleli više nego sami Nemci, još nije pala u zaborav ni u svojoj, ali ni u našoj zemlji.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.01.2017.

08:42

Falsifikuju EUR i RSD i valutu
Foto: Thinkstock

Iako je marka zamenjena evrom pre ravno 15 godina, još je aktuelna čak i kod - falsifikatora. Tako su, među 2.095 komada lažnih stranih novčanica koje su lane otkrivene u Srbiji, zaplenjene i tri novčanice nemačke marke, u ukupnoj vrednosti od 2.000 maraka.

“Jedna novčanica u apoenu od 1.000 i dve u apoenima od 500 nemačkih maraka otkrivene su u Komercijalnoj banci u Beogradu i dostavljene Narodnoj banci Srbije pod sumnjom da je reč o falsifikatima, što je i potvrđeno nakon izvršene ekspertize novčanica”, rečeno je "Novostima" u centralnoj banci.

Nemačka centralna banka, i dan danas, u svim svojim filijalama zamenjuje nemačke marke za evro bez provizije i bez vremenskog ograničenja. Primenjuje se fiksni kurs Evropske centralne banke, pa jedan evro vredi 1,95583 maraka.

Marke mogu za dinare da se zamene i u Srbiji. Doduše, ne baš u svakoj menjačnici.

“Nemačke marke mogu da se prodaju banci ili ovlašćenom menjaču u Srbiji, koji su voljni da ih otkupe za dinare. Banke i menjači nemaju obavezu otkupa nemačkih maraka, ali mogu to da urade ako imaju poslovni interes. U skladu s tim, napominjemo da se pre obavljanja transakcije obavezno treba informisati o tome koje menjačnice rade otkup nemačkih maraka i pod kojim uslovima. Trenutno dve banke rade otkup nemačkih maraka: Komercijalna i Rajfajzen”, objašnjavaju u NBS.

Interesantno je da se na kursnim listama NBS i dalje kotira 11 valuta zemalja koje su usvojile evro, odnosno koje pripadaju evrozoni, i to "rame uz rame" sa dolarom, jenom, rubljom... Tako su na ovim listama već pomenuta nemačka marka, ali i austrijski šiling, belgijski franak, finska marka, francuski franak, grčka drahma, irska funta, italijanska lira, portugalski eskudo, španska pezeta i luksemburški franak. Razlog je potreba vođenja knjigovodstvenih evidencija u bankama.

“Napominjemo da se srednji kursevi za ove valute, za vođenje knjiga u bankama, izračunavaju prema srednjem kursu za evro, primenom fiksnih kurseva Evropske centralne banke”, ističu u NBS.

Od stranog novca u Srbiji je u 2016. najviše zaplenjeno lažnih evra - 1.971 novčanica od ukupno otkrivenih 2.095 falsifikata. Ipak, iako je broj lažnih novčanica dinara gotovo tri puta veći od falsifikovanih novčanica stranih valuta, gledano vrednosno situacija je drugačija. Kada se i dinarski otkriveni falsifikati preračunaju u evropsku valutu, dobija se ovakav rezultat: zaplenjeni lažni evri vredni su čak 194.985 evra, dok su lažni dinari "teški" 73.870 evra.

Falsifikatori najviše lažiraju novčanicu od 100 evra, i takvih je lane otkriveno ukupno 1.023 komada, što je čak četiri puta više u odnosu na godinu pre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: