Građani: Jel oni to menjaju cene goriva 2x na dan?

Izuzetno niske temperature u Srbiji i regionu stvorile su ozbiljne probleme u transportu motornih goriva.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 13.01.2017.

16:43

Građani: Jel oni to menjaju cene goriva 2x na dan?
(Foto: Thinkstock.com)

Ukoliko ovakve vremenske prilike potraju, iz Udruženja naftnih kompanija Srbije upozoravaju da bi snabdevanje tržišta gorivom moglo da bude ugroženo, što bi dovelo do povećanja cena.

I nakon brojnih problema koje su ledeni dani izazvali u našoj zemlji, na pomolu je još jedna posledica. Naime, usled zaleđenih reka, kao i trenutnog prekida plovidbe, snabdevanje tržišta Srbije gorivom moglo bi postati neizvesno.

“Srećna okolnost je da su januar i februar periodi kada je smanjena i potrošnja, ali treba znati da prosto jedna trećina evrodizela koji se troši u Srbiji potiče iz uvoza. A taj uvoz se upravo realizuje rečnim transportom. I kada dođe do ovakvih situacija, Srbija ne može da računa na taj izvor snabdevanja”, kaže Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

A kako su građani reagovali na ovu vest?

“U ovoj situaciji jedino što sada primećujem to je da cena goriva svaki dan raste. Znači neko lepo koristi ovu situaciju da bi opravdao povećanje cena sa nestašicom i ledom i snegom.”

“Oni kroje kapu, pa sad videćemo šta će biti, to sad od njih zavisi. A mi šta ćemo, nemamo kud.”

“Neka ga ima, pa ko može - koristiće, ko ne može - neće i gotovo.”

“Vidim svakog dana da se cene goriva menjaju, iz dana u dan, ali imam utisak da to ponekad i dva puta dnevno rade, ujutru i uveče.”

Drumski transport, naročito većih količina goriva, uopšte se ne koristi, jer je neracionalan i u velikoj meri podiže troškove poslovanja. A sada će to možda postati jedino rešenje.

“Ukoliko ovo vreme potraje, udeo goriva koje se dopremi u Srbiju alternativnim transportom će biti sve veći. To gorivo svakako zbog većih troškova mora biti i skuplje nego što je ovo koje se doprema rečnim putem. No nadamo se da neće ovo baš toliko dugo trajati da poveća taj udeo goriva transportovan kamionima na srpsko tržište i da neće do tako dramatičnih promena cena doći”, kaže Mićović.

Za sada uvoznici imaju dovoljno zaliha, međutim i te zalihe imaju svoj kraj. A kada se uspostavi plovidba Dunavom, treba računati da će proći bar deset dana do prve količine goriva na benzinskim stanicama u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: