Stan na oba supružnika 300 umesto 10.000 RSD

Bračni i vanbračni supružnici, koji su se upisivali kao vlasnici zajedničke nepokretnosti, od 9. januara biće prepoznati kao posebna kategorija korisnika usluga

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 06.01.2017.

12:46

Stan na oba supružnika 300 umesto 10.000 RSD
Foto: Thinkstock

Kako je rečeno za Tanjug u Republičkom geodetskom zavodu, supružnici koji zajedno kupuju nepokretnost i čija se oba imena nalaze u kupoprodajnom ugovoru svoja prava na nepokretnost moći će da upišu po najnižoj taksi koja iznosi 300 dinara.

"Supružnici su i do sada mogli da se zajedno upišu kao vlasnici na nepokretnosti, ali nisu bili prepoznati kao posebna kategorija korisnika usluga katastra, pa su plaćali pun iznos taksi od 9.807, odnosno 8.671 dinar", rečeno je u RGZ-u.

Kako je objašnjeno, to je omogućeno uvođenjem dve nove usluge - Uuis objekta ili posebnog dela objekta, sa upisom zajedničke svojine ili susvojine u korist bračnih, odnosno vanbračnih supružnika i promena imaoca prava na nepokretnosti, odnosno upis zajedničke svojine ili susvojine u korist bračnih, odnosno vanbračnih supružnika.

Nove usluge deo su Novog pravilnika o sniženim taksama, koji na snagu stupa posle Božića, i koji pojeftinjuje 14 usluga Službe za katastar nepokretnosti.

Republički geodetski zavod uveo ih je uz podršku Svetske banke, a cilj je da se doprinese rodnoj ravnopravnosti i poveća broj žena upisanih u katastar.

"Često se dešava da supružnici zajednički otplaćuju rate kredita, ali se u kupoprodajnom ugovoru nalazi samo muževljevo ime, pa se, samim tim, samo on i upisuje u katastar kao vlasnik nepokretnosti. Na taj način vlasništvo supruge nad imovinom katastru ostaje nevidljivo, a kao i njena prava”, rečeno je za Tanjug.

To naročito ima kompleksne posledice u slučaju podele imovine.

“Upisom u katastar nepokretnosti oba supružnika osnažuju se ne samo žene, već i sama bračna zajednica", poručuju iz RGZ-a.

Novi pravilnik o sniženim taksama pojeftinio je 14 usluga, poput takse za promenu imaoca prava na nepokretnosti, upis posebnog dela objekta sa upisom imaoca prava, provođenje promene na zemljištu nastalo deobom ili spajanjem parcela.

Najviše je snižena taksa za upis zabeležbe postojanja ugovora o doživotnom izdržavanju, pa će ona od Božića iznositi 3.000 dinara, što je 55,3 odsto jeftinije nego do sada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: