Srbija izlazi na albansku luku: Do maja...

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da će uskoro biti završen projekat za auto-put Niš-Merdare-Priština.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 05.01.2017.

08:25

Srbija izlazi na albansku luku: Do maja...
Foto: Thinkstock

Ona je istakla da je reč o veoma važnoj deonici koja će nam dati izlaz na još jednu jadransku luku - Drač u Albaniji.

Reč je o delu regionalnog auto-puta koji će povezati Srbiju sa Tiranom i Jadranskim morem.

"Ovaj put je prioritet za Evropsku uniju i deo je evropske mreže transporta. Po svim projekcijama, albanska luka nalazi se na boljem položaju od crnogorske, što je značajno za nas", rekla je Mihajlovićeva za "Politiku" u izdanju od četvrtka.

Ona je istakla da postoji politički i ekonomski značaj za izgradnju ovog puta zbog naših ljudi koji žive i rade na Kosovu i Metohiji.

"Zajedno sa EU i Fondom za zapadni Balkan radimo projektno-tehničku dokumentaciju koja bi trebalo da bude gotova između aprila i maja", navela je Mihajlovićeva.

Prema rečima Mihajlovićeve, pregovaralo se sa međunarodnim institucijama o načinu finansiranja ovog posla, budući da je reč o projektu koji Srbija ne može da plati.

Kako je objasnila, na početku će najverovatnije biti izgrađen poluprofil, što će koštati oko 500 miliona evra, a posao će biti poveren privatnom investitoru kojem će, u ime Srbije, garantovati Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: