Velika novina: 4.000 km puta u Srbiji se održava..

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović kaže da će od ove godine 4.000 puteva u Srbiji biti održavani isključivo raspisivanjem javnih poziva i tendera.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 02.01.2017.

09:26

Velika novina: 4.000 km puta u Srbiji se održava..
Foto: Tanjug

"Do sada se održavanje puteva radilo na osnovu ugovora koji traju od 1992. godine. Nije bilo javnih poziva. Od 1. januara 4.000 kilometara puteva u Srbiji biće održavani isključivo raspisivanjem javnih poziva i tendera. Ogroman posao nudi se domaćim kompanijama", rekla je Mihajlović gostujući na RTS-u.

Ona je izrazila nadu i da će novi zakon o katastru biti usvojen u februaru, zahvaljujući kome će uknjiženje nepokretnosti trajati najviše 24 sata.

Prema njenim rečima, nakon konsultacija o tom zakonu, on bi trebalo krajem januara i početkom februara da bude usvojen na sednici Vlade, a u februaru da uđe u skupštinsku proceduru.

"Imaćemo uređen katastar, hoćemo da uradimo sve da građani Srbije i privreda upisuju sve za 24 sata i da po tome budemo izdvojeni. Ono što je važno, opšti upravni postupak će biti sklonjen na taj način iz katastra, a zadatak katastra će po novom zakonu biti da registruje imovinu, dok će neka ovlašćenja biti data drugim ustanovama poput Poreske uprave", rekla je Mihajlović.

Ona je kazala i da je do poskupljenja putarine došlo jer se obnova starih i izgradnja novih puteva finansira od toga, i dodala da će Vlada Srbije potrošiti 977 miliona evra na poslove koje će domaće kompanije raditi i na putevima i na železnici.

"Izgradićemo, odnosno rehabilitovati preko 200 kilometara puteva, preko 78 do 80 kilometara autoputeva, završićemo Koridor 10 ove godione i imaćemo put od Obrenovca do Preljine", rekla je Mihajlović.

Govoreći o železnici, ona je istakla da će zahvaljujući ruskom i kreditu Evropske investicione banke biti rehabilitovano 200 kilometara železničkog puta, a ove godine bi trebalo da počnu radovi na modernizaciji pruge Beograd - Budimpešta i dogovor o rehabilitaciji pruge Beograd - Bar.

Prema njenim rečima, plan je i da se u dogovoru sa sindikatima zaposlenih u Železnici Srbije razgovara o strukturi zaposlenih, jer je bitno da u tom preduzeću postoje ljudi koji mogu da iznesu velike infrastrukturne projekte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: