Od karte za Prokop do kamiona kroz Šarane

Godina za nama bila je u infrastrukturnom smislu prilično dinamična.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 01.01.2017.

13:00

Od karte za Prokop do kamiona kroz Šarane
Foto: Tanjug

Bili smo svedoci brojnih investicija u velike javne infrastrukturne projekte, ali i privatnih u poslovne zgrade, tržne centre i hotele.

Tako su 2016. godinu obeležili otvaranje proširenje buduće beogradske glavne železničke stanice Prokop, nastavak izgradnje i završetak deonica na Koridorima 10 i 11, obnova železničkog Koridora koji se finansira iz ruskog kredita, kao i izgradnja nove naplatne stanice Bubanj potok, kao i nastavak radova na izgradnji prvog objekta kompleksa Beograd na vodi.

1. PROKOP Početkom godine za saobraćaj je otvorena proširena Glavna železnička stanica Beograd centar u Prokopu, posle 40 godina od početka izgradnje. Tada je najavljeno da se očekuje da će za potpuno izmeštanje železničke stanice iz centra grada u stanicu "Prokop" biti potrebno godinu dana, što bi trebalo da bude početkom 2017.
Foto: Tanjug
2. KORIDOR 10 Tokom godine nastavljeni su radovi i na izgradnji deonica na Koridoru 10 prema makedonskoj granici. U aprilu je za saobraćaj otvorena deonica od Grabovnice kod Leskovca do Grdelice, u dužini od 5,6 kilometara i tada najavljeno da će u aprilu 2017. godine biti završen auto-put od Preševa i makedonske granice do Subotice ili do Šida.

Intenzivna izgradnja nastavljena je i na najtežem delu terena na Koridoru 10 - deonici Caričina dolina - Vladičin Han, koja je najkomplikovanija i najteža deonica u dužini od 6,7 kilometara, plus 1.800 metara tunela "Manojlo", kao i svih 12 planiranih tunela. Samo taj deo Koridora i tunel "Manojlo" koštaju Srbiju 81 miliona evra, što iznosi u proseku deset miliona evra po kilometru autoputa.

I na istočnom kraku Koridora 10, ka Bugarskoj, radovi su nastavljeni i u 2016. a bilo je najava da će deonica od Pirota do Dimitrovgrada biti otvorena možda i do kraja godine, što se nije dogodilo. Završetak izgradnje cele deonice od Niša do granice sa Bugarskom od 87 kilometara najavljeno je za kraj 2017.
Foto: Tanjug
3. KORIDOR 11 Živo je bilo i na izgradnji Koridora 11, gde je pušstena prva deonica za saobraćaj – Ljig-Preljina u dužini od 40,4 kilometara. Resorna ministarka Zorana Mihajlović poslednjih dana 2016. najavila je da će do kraja 2017. Biti završen Koridor 11 od Surčina do Preljine, dok će u martu početi gradnja poslednje deonice na toj trasi, Surčin-Obrenovac. Nju će graditi Kinezi a obuhvata i izgradnju novog mosta preko Save.

4. ŽELEZNIČKI KORIDOR 10 Poslednjih dana decembra objavljeno je da je rekonstrukcija i modernizacija pruge Beograd-Pančevo završena i da će uskoro biti puštena u rad. Projekat je finansiran sredstvima ruskog kredita za modernizaciju srpskih železnica. Vrednost investicije na pruzi Beograd - Pančevo je 91 miliona dolara, od čega je oko 78 obezbeđeno iz kredita, a 13 miliona dolara iz budžeta Srbije (15 odsto).

U toku su i radovi koje kompanija "RŽD Internešenel" izvodi i na još tri deonice na južnom delu železničkog Koridora 10. Reč je o deonicama Vinarci - Đorđevo, koja je počela u oktobru, kao i Vranjska Banja - Ristovac i Bujanovac - Bukarevac, gde su radovi počeli u aprilu. Vozovi na svim rekonstruisanim deonicama ići će brzinom od 120 kilometara na čas.
Foto: Beobuild
5. BRZA PRUGA BG-BUDIMPEŠTA Iako je tek na taj projekat stavljen potpis, zbog njegovog značaja, trebalo bi istaći i najavljen početak rada na projektu izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta.

Izgradnja prve deonice brze pruge Beograd–Budimpešta, do Stare Pazove, počeće sredinom naredne godine i koštaće 319 miliona dolara.
Foto: Tanjug
6. NAPLATNA RAMPA BUBANJ POTOK U 2016. godine počelo je i izmeštanje naplatne rampe na auto-putu Beograd-Niš kod Bubanj Potoka i izgradnja nove.

7. BEOGRAD NA VODI Iako je njegova izgradnja počela u drugoj polovini 2015. godine, prvi objekat kompleksa Beograd na vodi “izašao” je iznad zemlje u ovoj, u kojoj je izgrađeno 10 prvih spratova, čime je taj projekat javno-privatnog partnerstva dobio prve obrise.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: