DRI: Pozitivno o NBS, primedbe na javni dug

Državna revizorska institucija dala je pozitivno mišljenje o poslovanju Narodne banke Srbije, dok je imala više primedaba kod obavljenih revizija Javnog duga

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 30.12.2016.

18:29

DRI: Pozitivno o NBS, primedbe na javni dug
(Foto: Thinkstock.com)

DRI ima zamerke i na Završni račun budžeta Srbije za 2015. godinu.

U reviziji Javnog duga Republike Srbije za 2015. godinu, izraženo je mišljenje sa rezervom o pravilnosti poslovanja, a skrenuta je pažnja na preuzimanje obaveza prema dobavljačima privrednog društva, zdravstvenih ustanova i drugih korisnika javnih sredstava i njihovo pretvaranje u javni dug koje nije u skladu sa Zakonom o javnom dugu.

Ključne nepravilnosti iz Izveštaja o reviziji pokazuju da su obaveze Republike Srbije prema poslovnim bankama po kreditima realizovanim preko Fonda za razvoj Republike Srbije veće za iznos od 27,21 milion dinara u odnosu na podatke dobijene od tog Fonda, navodi se u izveštaju DRI.

Učešće duga opšteg nivoa države, ne uključujući obaveze po osnovu restitucije u bruto domaćem proizvodu, 31. decembra 2015. godine iznosilo je 77,33 odsto i veće je od propisanog ograničenja koje iznosi 45 odsto BDP-a.

Provizije na nepovučena sredstva u iznosu od 24,64 miliona dinara nisu obuhvaćene izveštajem koji se dostavlja Vladi Srbije, dodaje se u izveštaju DRI.

"Uprava za javni dug nije obezbedila ovlašćenja ili druge instrumente obezbeđenja od korisnika kredita kojima su date garancije Republike, niti je inicirala naplatu sredstava u visini izmirenih obaveza po garancijama. Takođe, nije predstavila dokaze o usaglašenom stanju obaveza sa bankama, po garancijma po kojima se vrše plaćanja iz budžeta Republike Srbije", navodi DRI.

Ministarstvu finansija - Upravi za javni dug je dato sedam preporuka koje se odnose na usaglašavanje obaveza sa Fondom za razvoj, kao komisionarom, i bankama, kao i na obezbeđenje ovlašćenja ili drugih instrumenata obezbeđenja od korisnika kredita kojima su date garancije Srbije.

Date preporuke se odnose takođe na izveštaj o plaćenim naknadama na nepovučena sredstva, kao i na normativno uređenje povlačenja sredstava.

Za postupanje po preporukama, Upravi za javni dug je ostavljen rok od 90 dana od dana uručenja izveštaja.

DRI je objavila i izveštaj o reviziji finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja NBS za 2015. godinu u delu koji se odnosi na korišćenje javnih sredstava i na poslovanje sa državnim budžetom.

U reviziji je izraženo pozitivno mišljenje na finansijske izveštaje i na pravilnost poslovanja.

DRI je dala preporuke NBS za sprovođenje popisa zaliha gotovih proizvoda i usklađivanje knjigovodstvenog stanja sa stvarnim stanjem zaliha koje su locirane kod komisionara Ministarstva unutrašnjih poslova i da se od korisnika stambenih kredita/ zajmova zahtevaju sredstva obezbeđenja u skladu sa odredbama zaključenih ugovora.

Za postupanje po tim preporukama, NBS je takođe ostavljen rok od 90 dana.

Kod revizije Završnog računa budžeta Republike Srbije za 2015. godinu, DRI je utvrdila da Zakonom o budžetu za tu godinu nisu planirana primanja i izdaci koji se finansiraju iz izvora finansiranja 11 - Primanja od inostranih zaduživanja, i da oni nisu iskazani u finansijskim izveštajima.

U izveštaju DRI se, između ostalog, navodi i da nisu usaglašeni podaci evidentirani u Glavnoj knjizi sa podacima evidentiranim u pomoćnim knjigama u ukupnom iznosu od 7.15 milijardi dinara.

Prilikom utvrđivanja rezultata za 2015. godinu, nisu obuhvaćeni prihodi u iznosu od najmanje 112,33 miliona dinara i nisu obuhvaćeni rashodi i izdaci u iznosu najmanje od 115,87 miliona dinara.

"Nismo potvrdili vrednost, strukturu i promene nefinansijske imovine Republike Srbije evidentirane u Glavnoj knjizi na osnovu Izveštaja Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije, zbog toga što isti sadrži podatke samo za osam odsto korisnika javnih sredstava", piše u izveštaju DRI.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: