Moći će i biciklom od Novog Sada do Temišvara

Lokalna samouprava u Zrenjaninu ima ambiciozan plan da biciklističkom stazom poveže Novi Sad i Temišvar preko Zrenjanina.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 30.12.2016.

10:30

Moći će i biciklom od Novog Sada do Temišvara
Foto: Thinkstock

Gradonačelnik Čedomir Janjić kaže da će nastaviti projekat izgradnje biciklističkih staza, a najatraktivnija je od Kleka do rumunske granice, koja će se protezati duž obale Begeja.

“Paralelno, pripremamo dokumentaciju i za izgradnju staze od Zrenjanina do Novog Sada. Na ovaj način bismo povezali dve evropske prestonice kulture Novi Sad i Temišvar, i omogućili veliki užitak biciklistima”, poručuje Janjić, pišu Večernje novosti.

Lokalna samouprava u gradu na Begeju završava 2016. sa više od 100 realizovanih projekata. Među njima su, svakako najznačajniji, proširenje privrednih kapaciteta u industrijskim zonama, otvaranje nekoliko stotina novih radnih mesta i realizacija značajnih infrastrukturnih objekata, kako u Zrenjaninu, tako i u bezmalo svim okolnim mestima.

Najavljujući planirane aktivnosti za 2017, Janjić je zaključio da će biti potrebno, ipak, mnogo napora da bi se omogućio kontinuitet i dinamika razvoja banatske prestonice.

“Zahvaljujući razumevanju nadležnih ministarstava, izvesno je da će u aprilu 2017. krenuti radovi na rekonstrukciji puta Zrenjanin - Novi Sad, na deonici do Žablja, a vrednost posla je više od 500 miliona dinara. Takođe, sa Vladom Srbije dogovoren je konačno nastavak izgradnje obilaznice oko Zrenjanina, vredne 460 miliona, a najskuplji deo je izgradnja mosta preko Begeja”, kaže Janjić.

Navodi da se u idućoj godini očekuje izgradnja dve kružne raskrsnice kod industrijske zone "Ečka", odakle će biti omogućen ulaz u nju. Urediće se i raskrsnica kod autobuske stanice i delimično proširiti kolovoz u Pašićevoj i Beogradskoj ulici, što će smanjiti gužvu u saobraćaju.

Neće se odustati ni od asfaltiranja ulica u samom gradu, ali i naseljenim mestima, u kojima će biti nastavljena izgradnja fekalne kanalizacije. Janjić ističe da je cilj da se do 2020. u sva 22 naseljena mesta uvede kanalizacija, po čemu bi Zrenjanin bio prva opština u Srbiji. Posle dva odlaganja iz objektivnih razloga, u 2017. Zrenjaninci će konačno dobiti zdravu pijaću vodu, jer će proraditi fabrika vode koju podiže italijanska "Grupa Zilio".

Gradonačelnik je uveren da će novom privrednom uspehu doprineti uskoro i obnavljanje proizvodnje u brodogradilištu "Begej".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: