Uložiće 15 mlrd. EUR, koliko će Srbija uzeti

Predstavnici Mreže za poslovnu podršku i Srpsko-iranske poslovne komore potpisali su Sporazum o saradnji kao doprinos intenziviranju privredne saradnje 2 zemlje

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 30.12.2016.

09:11

Uložiće 15 mlrd. EUR, koliko će Srbija uzeti
Foto: Thinkstock

Ekonomski savetnik Ambasade Irana u Beogradu Mohammad Javad Izadi naglasio je da su zvanični privredni predstavnici obe zemlje ubeđeni da će već za par godina aktuelna trgovinska razmena od 19 miliona dolara neminovno porasti.

Srbija ima suficit, pošto je izvoz u Iran bio 15 miliona dolara u 2015. godini.

On je, takođe, rekao da predstojeća velika revitalizacija železničke i putne infrastrukture Irana označava i šansu za srpska i regionalna preduzeća u oblasti građevinarstva, saobraćaja i informacionih tehnologija.

Hošeini je napomenuo da je okosnica privredne saradnje dve zemlje poljoprivreda, s obzirom da Iran dosta uvozi pšenicu, kukuruz, soju i uljarice.

Na tržištu Irana postoji šansa i za srpska preduzeća koja su poslovno aktivna u proizvodnji automobilskih komponentni, s obzirom na to da je Iran najveći proizvođač automobila u svom regionu.

Partner u Mreži za poslovnu podršku Dragoljub Rajić je rekao da ta organizacija okuplja 110 kompanija i tri privredne asocijacije sa još 2.658 preduzetnika, malih i srednjih preduzeća koje imaju za cilju dalje poslovno umrežavanje sa tržišten EU, ali i drugim vanevropskim dinamičnim tržištima u razvoju, kao što je Iran.

Sporazm sa Srpsko-iranskom poslovnom Komorom trebalo bi da omogući direktno povezivanje srpskih i iranskih firmi i posete srpskih kompanija Iranu i obratno, uz razmenu informacija o neophodnim tehnologijama i dobrim poslovnim šansama za domaće i iranske firme.

Ocenio je da je dobro što je Iran veoma otvoren i za sve vrste inovacija u raznim privrednim granama i delatnostima, a posebno za savremena informaciona i agrotehnička rešenja u oblasti poljoprivrede, jer je ova zemlja lider u poljoprivrednoj proizvodnji medju državama arapskog sveta i zato je moguće tamo izvesti tehnologije i inovacije srpskih informacionih i poljoprivrednih inženjera.

Planirana je i poslovna poseta Teheranu i Iranu u periodu od 12. do 16. maja, u okviru koje će kompanije iz Srbije i regiona posetiti međunarodni sajam "Iran Rail Expo 2017", ali i Ministarstvo saobraćaja i neke od vodećih kompanija koje se bave saobraćajem i infrastrukturom u Iranu.

To je prilka da srpske firme, pred početak velike rekonstrukcije infrastrukture u Iranu, revitalizacija drumova, aerodroma, železničkih pruga, sistema za navodnjavanje i drugo, tamo predstave svoje proizvode i usluge i razgovaraju o eventualnim poslovima u narednim godinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

18 h

Podeli: