Bili pred stečajem, sad 100 novih buseva za BG

Saobraćajno preduzeće Lasta će od 1. januara prevoziti putnike na teritoriji grada i prigradskih naselja, odlučili su odbornici Skupštine grada.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 30.12.2016.

08:56

Bili pred stečajem, sad 100 novih buseva za BG
Foto: Thinkstock

Oni su dali saglasnost na konačni nacrt Ugovora o javno-privatnom partnerstvu za javni prigradski prevoz i lokalni prevoz putnika na teritoriji Beograda.

Kako je objasnio direktor Direkcije za javni prevoz Uglješa Mitrović odluka se odnosi na lokal i prigradska naselja. Mitrović je istakao da je "Lasta" bio jedini ponuđač i da je ta kompanija uspela da ispuni sve uslove.

"Time će 'Lasta' uspeti da finansijski zatvori svoje probleme, a istovremeno u saobraćaj uključi 250 autobusa, od kojih će 100 biti novi", rekao je Mitrović.

"Sukcesivno će, uključivanjem novih autobusa, građani biti u prilici da koriste kvalitetniji i udobniji prevoz", rekao je Mitrović.

Lasti je u sredu isporučeno prvih deset od ukupno 100 novih autobusa češke kompanije SOR planiranih za prigradski prevoz.

Sledećih deset stiže već u januaru. Rukovodstvo beogradskog saobraćajnog preduzeća ugovorilo je sa firmom SOR nabavku ukupno 100 vozila, koja će biti isporučivana u etapama tokom 2017. i 2018. godine.

“Nova vozila smo nabavili pod najpovoljnijim kreditnim uslovima iz sredstava Češke ČSOB banke, a ukupna vrednost investicije je 14 miliona evra”, kaže Bojan Bojanić, direktor "Laste" za Večernje novosti.

“Kompanija SOR je jedan od najvećih proizvođača vozila u Češkoj, a mi u svom voznom parku već posedujemo 128 autobusa iste marke. Dosad su se pokazali kao idealan tip vozila za prigradski saobraćaj u Beogradu i Srbiji, zbog čega smo i nastavili dugogodišnju saradnju sa njima”, kaže on.

Autobusi su klimatizovani i poseduju displej sa brojem i nazivom linije, kao i sistem za automatsko brojanje putnika, elektronski sistem kontrole kočenja EBS, isporučeni su u crvenoj boji i ispunjavaju sve kriterijume propisane tenderskom dokumentacijom za prigradski prevoz grada Beograda.

“Nabavka novih solo vozila bitno utiče na dalje povećanje kvaliteta usluge javnog prevoza, odnosno na veću pouzdanost voznog parka "Laste", kao i na smanjenje prosečne starosti vozila”, istakao je Bojanić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: