Kinezi "napadaju" Surčin-Obrenovac i most na Savi

Skupština Srbije potvrdila je Ugovor o oko 198 miliona dolara zajma od kineske Eksport-import banke za izgradnju deonice auto-puta Sučin - Obrenovac.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 28.12.2016.

09:24

Kinezi
Foto: Thinkstock

Kredit je uzet po kamatnoj stopi od 2,5 odsto godišnje, a primalac tog kredita je Ministarstvo finansija.

Radovi na izgradnji nove deonice Koridora 11 između Surčina i Obrenovca, u dužini od 17,6 kilometara, trebalo bi da počnu u martu sledeće godine. Ugovoreno je da radovi traju 32 meseca, a izvodiće ih China Communication Construction Company, pišu Večernje novosti.

Ugovorom je predviđeno učešće kineskih partnera u tom projektu od 51 odsto, a domaćih firmi 49 odsto.

Ova deonica počinje petljom kod Surčina na vezi ovog auto-puta sa obilaznicom oko Beograda i pruža se kroz sremsku ravnicu pored naselja Jakovo i Boljevci.

Na desnu obalu Save prelazi mostom dugim 1.831 metar. Završava se još jednom petljom kod Obrenovca, na raskrsnici sa selom Mislođin, gde se spaja sa deonicom ka Ubu, odnosno sa Koridorom 11.

Na trasi će biti izgrađeno 11 mostova i nadvožnjaka, uključujući i novi most preko Save u dužini od 1.800 metara. Predviđena je izgradnja auto-puta u punom profilu, sa po dve vozne i jednom zaustavnom trakom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: