"Prvi posle knjaza Miloša, ostvarujemo san u BG"

Vizija koju je aktuelna gradska vlast ponudila Beograđnima je vizija grada koji se posle mnogo godina nazadovanja ubrzano razvija.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 25.12.2016.

16:55

Foto: Thinkstock

To ističe gradski menadžer Goran Vesić i dodaje da Beograd postaje poslovni, turistički i kulturni centar ovog dela Evrope, poručio je danas.

To je grad dostojan evropske prestonice u 21. veku sa dobrim kvalitetom života, koji ljubomorno čva i neguje svoju kulturu i tradiciju, duh po kome je nadaleko poznat, ali grad koji je kao i svaka druga metropola kosmopolitski otvoren za druge klture, tradicije i nova saznanja. To je Beograd koji mi sanjamo”, poručio je Vesić na predstavljanju rada Gradske uprave.

On je istakao da je jedna od vizija upravo Beograd na rekama, a da je sadašnja gradska vlast prva koja je, posle knjaza Miloša, uspela da ostvari vekovni san Beograđana o spuštanju na reke.

Beograd ima skoro 200 kilometara neiskorišćenih rečnih obala. Naše obale su duže od morskih kod mnogih država”, primetio je Vesić.

Kako je rekao, zahvaljujući upornosti i zalaganju premijera Aleksandra Vučića Beograd ce dobiti velelepni projekat "Beograd na vodi", čiji je početak izgradnje bio istorijski trenutak za grad koji je potpuno promenio pravac u kome se ovaj grad razvija.

"O svim pozitivnim efektima projekta mnogo se govori, bilo da je reč o investiciji od 3,5 milijardi evra, milionima novih kvadrata stambenog i poslovnog prostora, novim radnim mestima… Ja želim da istaknem nešto o čemu se ne priča - ovaj projekat je promenio pravac u kome se Beograd razvija i naš grad je poceo da se spušta na reke”, rekao je Vesić.

Naveo je da su i drugi veliki projekti grada na rekama, poput projekata bivšeg Beka, luke Beograd i marine Dorćol, kompleksa u Makišu.

Konačno, skoro 200 godina od kako je knjaz Miloš počeo da gradi Savsku varoš, Beograd je otkrio svoje reke, njihovu atraktivnost i baš zahvaljujući tome privlači strane investitore", istakao je Vesić.

Gradski menadžer je posebno naglasio da za nadležne Beograd nije samo na Terazijama na Vračaru, već i u Padinskoj skeli, Besnom foku, Jabučkom ritu, Kaluđerici, Draževcu...

Kako je rekao, nije bilo beogradske vlasti koja se nije zaklinjala da su joj svi delovi Beograda jednaki i da grad ne deli na centar i periferiju, ali je naveo da su to bile samo lepe reci, jer su rubni delovi zaostajali za centrom kada su u pitanju vodovod, kanalizacija, putevi i javni prevoz.

"Gradska uprava, koja je izabrana na izborima 2014. godine, prva je koja zaista na jednak način tretira centar grada i najudaljenije selo u Beogradu. Naša politika je da se u narednim decenijama izgradi nedostajuća infrastruktura i tu neće biti kompromisa", podvukao je Vesić.

On je naveo da su pre tri godine zatekli samo tri projekta u Beogradu, ali da je gradska vlast pokrenula Direkciju za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda, koja je motor razvoja grada.

"Direkcija je uradila ogroman posao ove tri godine tako da u ovom trenutku imamo 66 projekata grada Beograda koji su u realizaciji", precizirao je Vesić.

Prema njegovim rečima, gradi se nedostajuća infrastruktura, kako bi život građana i privrede bio lakši, jer moderna evropska metropola mora da ima odgovarajucu infrastrukturu.

"Na vanrednim beogradskim izborima 2014. godine obećali smo građanima da ćemo zaustaviti zaduživanje grada, pokrenuti inevsticije, transparentno trošiti nivac građana, da će grad biti humaniji. Danas, posle tri godine možemo slobodno da kažemo da smo svoja obećanja uglavnom ispunili", rekao je Vesić.

On je dodao da građani Beograda veruju u taj program, što se potvrdilo i na lokalnim izborima koji su u aprilu ove godine održani u svih 17 beogradskih gradskih opština.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: