Upozorenje: Ko ne prijavi, porez 75% na imovinu

Prva verzija Zakona o poreklu imovine već je spremna i uskoro se očekuje javna rasprava o tom važnom dokumentu.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 25.12.2016.

16:14

Upozorenje: Ko ne prijavi, porez 75% na imovinu
Foto: Thinkstock

Iako najavljivan više puta u poslednjih 15 godina, nijedna vlast do sada nije donela zakon kojim bi se proveravala imovina stečena poslednjih decenija.

Svi vi koji ste na sumnjiv način stekli bogatstvo, pripremite se. U stvari, budite bar na oprezu, jer je provera imovine najavljivana bar desetak puta od 2000. godine.

Svi, od demokratskih prosvetitelja posle 5. oktobra, preko zbratimljenih demokrata i socijalista kasnije, pa do naprednjaka poslednjih godina, najavljivali su zakon. I za sada nista. Ministarka pravde Nela Kuburovic sada kaže - Zakon će biti donet.

“Vršiće se unakrsno ispitivanje, odnosno da li imovina koju posedujete odgovara vašim prihodima u toku godine i onome što ste prijavili Poreskoj upravi”, objašnjava Kuburovićeva.

“Zakon jeste pre svega poreski, odnosno sankcija je veći porez nego da ste uredno prijavljivali sve ono što imate”, objašnjava ona.

Luksuzni audi, kuća pred kojom se ne bi postideo ni neki uspešni poslovni čovek na Zapadu, a kad pogledate zaradu - minimalac. I tako godinama.

Nekadašnji član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković kaže da se to pitanje već nekoliko puta sa negativnim predznakom nalazilo u izveštajima Evropske komisije o Srbiji.

“Tu će se nešto doneti, to znači da mi nismo imali snage da sami rešimo taj sopstveni koruptivni demokratski deficit nego nam treba učiteljica”, kaže Stojiljković.

Ministarka kaže da se sada ide do kraja i da neće prolaziti trik sa prebacivanjem imovine na druga lica. Ako ne prijavite imovinu, računajte na porez od 50 ili čak 75 odsto na takvu imovinu.

“Imate i povezana lica, naravno, kod kojih se vrši provera imovine. Da li su to najuži članovi porodice, tako da i ta imovina će svakako biti predmet posmatranja”, ističe ministarka.

Istraživač Transparentnosti Srbija Zlatko Minić, međutim, upozorava da su i postojeći zakon ibili dovoljni, ako postoji odlučnost države da istraži poreklo imovine.

“Za te četiri i po godine Zakon o poreklu imovine se nije našao ni u jednom strateškom aktu ili Akcionom planu koji su u medjuvremenu usvajani, koji se tiču borbe protiv korupcije i evropskih integracija”, kaže Minić.

S druge strane, za Stojiljkovića je sporno pravilo o obrnutom teretu dokazivanja.

“Mi vas osumnjičimo, da ne kažem optužimo, a vi onda dokazujete da ste nevini u čitavoj priči, sto je suprotno klasičnoj pravnoj proceduri”, rekao je Stojiljković.

Javna rasprava o zakonu o poreklu imovine trajaće 45 dana, nakon čega se očekuje da ga Vlada usvoji i pošalje predlog Skupštini Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: