BG: Dolazi ih 95% više, opet se ruše rekordi

U poslednje tri godine primetan je rast broja turista koji posećuju Beograd, a prihod od turizma u glavnom gradu iz godine u godinu je sve veći.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 25.12.2016.

09:11

BG: Dolazi ih 95% više, opet se ruše rekordi
Foto: Thinkstock

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović, je rekao da to pokazuje "da se Beograd uči da živi od turizma".

Kako je naveo, o januara zaključno sa oktobrom ove godine ostvareno je preko 1, 2 miliona noćenja u glavnom gradu Srbije što je na nivou cele prosle godine ili čak nešto više.

"Ocekujemo da ćemo imati značajn rast koji će opet biti rekordni jer ovo je treća godina zaredom koja postavlja rekordan broj dolazaka stranih gostiju posebno kad su noćenja u pitanju", rekao je Popović.

Popović je dodao da je u Beogradu samo u prva tri meseca ove godine zabeležen rast broja dolazaka stranih turista od 24 odsto, i noćenja od 23 odsto.

Popović je kao jedan od pozitivnih primera naveo grčko tržiste jer je broj noćenja njihovih turista u ovoj godini porastao za 95 odsto.

Takođe, primetno je značajno intersovanje i turista iz Bugarske i Turske.

"Napravili smo veliki uspeh i zato i treba da se povezujemo u regionu", rekao je Popović.

Turisti se uglavnom opedeljuju da u Beogradu borave i odmaraju oko četiri dana.

Regionalno povezivanje u oblasti turizma veoma je važno, kako zbog poboljšanja turističke ponude i povećanja broja turista, tako i zbog lakšeg "izlaska" na veća, strana tržišta, rečeno je danas na Beogradskom turističkom forumu gradova Jugoistočne Evrope 2016.

Gradski sekretar za privredu Milinko Veličković rekao je da je turizam najbrže rastuća grana i da je važna i za Grad Beograd.

On je dodao da je u poslednje tri godine primetan rast broja turista koji posećuju Beograd .Taj procenat raste i Beograd postaje ozbiljna destinacija na mapi Evrope i svetu, dodao je.

"Ulažemo maksimalne napore u promociju turizma i to je veoma važno", dodao je Veličković.

Profesor Jovan Popesku sa Univerziteta Singidunum rekao je da je gradovima u regionu teško da u ovom vremenu budu drugačiji jedni od drugih što se ponude tiče.

"Teško je proizvod učiniti različitim i zato je važno regionalno povezivanje, zbog prepoznatljivosti", istakao je on.

Popesku je ukazao i da je turizam i način boljeg povezivanja među ljudima.

Direktor Poslovnog udruženja hotelijera i restorana Srbije Georgi Genov predstavio je rezultate istraživanja o zadovoljstvu gostiju Beograda,kao turističkom destinacijom, a oni su pokazali da je popunjenost soba u beogradskim hotelima od januara do oktobra ove godine iznosila preko 57 odsto, što je za skoro četiri odsto više nego u 2015.

On je naveo da je istraživanje srpovedeno od jula do oktobra i da su turisti u okviru njega imali priliku da ocene svoje zadovoljstvo uslugom hotela smeštaja.

Genov je rekao da je pokazala daje glavni razlog dolaska turista - 66,05 odsto odmor i razonoda, oko šest odsto dolazi zbog sajmova i kongresa, dokje osam odsto odgovorilo da u Beograd dolazi iz poslovnih razloga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: